15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

L’autoconeixement, una peça clau a l’hora de prendre les teves decisions

És important que ens coneguem a nosaltres mateixos per poder enfocar millor el nostre futur acadèmic i professional

L’autoconeixement és el punt de partida del procés de presa de decisions. Ets tu qui ha de decidir, i per això és important que coneguis com ets i en què destaques. Per tant, dedicar temps a conèixer-te és imprescindible perquè puguis prendre una decisió ben fonamentada respecte al teu futur acadèmic i professional. Si prens consciència de les teves característiques clau i del teu potencial, et serà més fàcil identificar quins són aquells estudis o professions que s’ajusten més als teus interessos.

Encara que aquesta tasca et pugui resultar difícil, especialment si encara no tens clar què vols en el futur, pren-te tot el temps necessari, perquè és un procés que t’ajudarà a augmentar les teves possibilitats d’èxit tant en l’àmbit acadèmic com professional. 

Què s’ha de tenir en compte a l’hora de fer un exercici d’autoconeixement?

Pren nota dels quatre elements clau que t’ajudaran a definir com ets:

  • Personalitat: Conèixer quins aspectes del teu caràcter et defineixen t’ajudarà a entendre com ets i què et diferencia de les altres persones. Pots identificar aquest element responent la pregunta “Com soc?”. Alguns exemples de trets de personalitat poden ser: empàtic/a, sociable, altruista, etc. Fes una reflexió sobre que et caracteritza. 
  • Habilitats: En aquest procés també és rellevant que coneguis allò amb el que destaques, el que saps fer bé. Com hem dit, per identificar les teves habilitats et pots preguntar “que sé fer bé?” “en què destaco?”. A través d’aquestes qüestions no facis referència únicament a l’àmbit acadèmic, sinó també al teu dia a dia. Alguns exemples d’habilitats poden ser: Resolució de conflictes, lideratge, càlcul mental i creativitat, entre d’altres. Sovint, és normal que a les persones ens costi identificar les nostres habilitats. Demana ajuda al teu entorn, ja que moltes vegades les amistats, la família i els docents poden veure habilitats que tu mateix no havies identificat.
  • Valors ocupacionals: Els valors ocupacionals donen resposta a allò que consideres que és important per a tu en una feina. Els valors són propis de cada persona i poden variar en funció de les circumstàncies, de l’edat, del moment en que et planteges aquesta qüestió, etc. Pots començar definint quins són els aspectes més rellevants per a tu d’un lloc de treball.

    Per exemple, busques una feina que et permeti estar de cara al públic o prefereixes evitar-ho? T’agradaria un lloc de treball en el qual tinguis un horari flexible o el prefereixes més marcat? Busques una feina que et permeti treballar en equip o prefereixes treballar de manera individual? Amb la que puguis estar en contacte amb la natura? Amb la que puguis posar en pràctica la creativitat o més pràctica i manual?
  • Interessos professionals: Per identificar què t’interessa professionalment pots respondre les preguntes “Què m’agrada” i “Què m’atrau”. Aquestes qüestions et porten a reflexionar sobre les teves preferències i interessos. Partint d’aquí, podràs prendre consciència d’e què és allò que més et crida l’atenció per fer-ne la transferència al món professional i així conèixer quins estudis, tasques i professions els posen en joc. 

    Un cop feta aquesta reflexió és important que tinguis present que tu ets el/la protagonista d’aquest exercici d’autoconeixement, però també és molt recomanable la implicació del teu entorn més proper: família, amistats, companys/es de classe i professorat. A vegades, et pot costar veure segons quines coses, i el fet de compartir-ho enriqueix l’exercici d’autoconeixement. Entre tots i totes et poden ajudar a reconèixer i valorar aspectes de tu mateix/a que no havies identificat prèviament. 

Recursos per facilitar l’exercici d’autoconeixement

A continuació et presentem un seguit d’eines i recursos que et poden ser útils per completar l’exercici d’autoconeixement. 

  • El Test GR: Aquest qüestionari té la finalitat d’ajudar-te a reflexionar sobre els teus interessos formatius, per poder identificar els estudis i ocupacions que es poden ajustar més al teu perfil personal. 

 

  • Test d’orientació acadèmica i professional: En aquest test trobaràs un seguit de preguntes que t’ajudaran en el procés de presa de decisions tenint en compte les teves expectatives formatives, acadèmiques i professionals.  
  • Test d’interessos professionals: Amb el suport d’aquest test podràs identificar les ocupacions que s’ajusten més als teus interessos professionals.
  • LCI Quest: a través d’aquest test podràs conèixer quines competències transversals tens més assolides, així com explorar el tipus de formació que més s’ajusta a tu i quins són els àmbits o sectors d’interès de cara al teu futur professional.

    El fet de triar uns estudis o una professió és un procés que pot generar incertesa i nervis. Tingues en compte que és un camí llarg i que, com més aviat facis l’exercici d’autoconeixement, més et beneficiarà. A més, s’ha d’anar fent durant tota la vida, ja que la personalitat, els valors ocupacionals, les habilitats i els interessos professionals, poden canviar i variar amb els anys. Tot i així, amb l’ajuda de les eines que t’hem proporcionat i de l’autoreflexió, podràs ajustar l’elecció que facis a la teva situació actual, sempre tenint present que és un exercici constant.

Últimas noticias

- Contenido patrocinado -