Les empreses al territori: sectors, diversitat i projecció internacional
El teixit empresarial de Catalunya, format majoritàriament per petites empreses, és clau per a l’economia i té un gran potencial d’expansió i innovació
Una empresa és una organització dedicada a la producció d’alguna cosa o a la prestació d’un servei que cobreix una necessitat determinada. Les empreses tenen l’objectiu de generar benefici econòmic, però alhora tenen importància com a agents socials.
Són un dels principals contribuents socials, ja que generen ocupació i riquesa i contribueixen econòmicament a través dels impostos que permeten garantir el que a Europa anomenem l’estat del benestar. Aquest estat del benestar, generalment present als països desenvolupats, vetlla per que tothom pugui tenir accés a serveis bàsics com la salut, l’educació, la seguretat social i altres drets socials.
A Catalunya hi ha més de 611.342 empreses, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) a 1 de gener de 2024, que fan possible el creixement de la nostra economia. Aquestes empreses són molt diverses, tant per les seves dimensions com pel sector en què actuen. Algunes són microempreses impulsades per un sol emprenedor o que no passen de 10 assalariats, mentre que d’altres poden ser molt més grans. Algunes operen només a Catalunya i d’altres exporten o han obert filials a l’estranger.
Diversitat de sectors
A Catalunya, la majoria d’empreses pertanyen al sector serveis, amb 509.935 empreses, seguit pel sector de la construcció, amb 68.523, i el sector industrial, amb 32.884 empreses. Les empreses catalanes ocupen aproximadament 3,5 milions de persones.
El sector serveis és el més important de l’economia catalana, amb un gran creixement en el comerç, els transports i, sobretot, el turisme, a més de serveis essencials com l’educació i la sanitat. Moltes empreses de serveis B2B (Business to Business) donen suport a altres empreses industrials i formen part del satèl·lit del sector industrial. Per contra, les empreses B2C (Business to Consumer) estan orientades directament al consumidor final.
El sector industrial, centrat en la producció massiva de béns a partir de maquinària, mà d’obra i tecnologia, té un pes rellevant. Catalunya continua sent un motor industrial a Espanya, amb un sector diversificat que destaca en metal·lúrgia, química, electrònica i alimentació, malgrat la reducció de la indústria tèxtil i altres sectors tradicionals.
El sector primari o agroalimentari a Catalunya és de menor dimensió i es caracteritza per una agricultura molt mecanitzada i diversa, però afectada per l’envelliment i l’èxode rural. També hi ha grans complexos agroindustrials que impulsen la transformació dels productes agrícoles i ramaders.
Tipus d’empreses
La gran majoria d’empreses a Catalunya són de petita i mitjana grandària. El 93% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, el 6,8% tenen entre 10 i 250 treballadors i només el 0,2% són grans empreses amb més de 250 treballadors.
Dins les PIMEs (Petites i Mitjanes Empreses), es consideren petites empreses les que tenen entre 10 i 49 assalariats i microempreses les que en tenen menys de 10. També hi ha microempreses que no tenen assalariats. A Catalunya, a l’1 de gener de 2022, es registraven 23.238 petites empreses, 235.893 empreses amb entre 1 i 9 assalariats i 369.804 microempreses sense assalariats (58,31% del total).
Relació amb el territori i la recerca
Les empreses a Catalunya mantenen una estreta relació amb el territori i amb el sector de recerca i innovació, especialment a través de les universitats.
A Catalunya hi ha centres de recerca i universitats com la UdG, URV, UdL, UVIC i UOC, més enllà de les que es troben a Barcelona, com la UB, UPF, UAB i UPC.
La relació amb les universitats és bàsica per desenvolupar talent d’acord amb les necessitats de la societat, a més de transferir coneixement, que vol dir que les empreses adopten noves maneres de fer o millores de productes gràcies a les investigacions que es fan des de centres d’innovació o centres de recerca, molts d’ells dins l’àmbit de les universitats.
En podem trobar un bon exemple amb l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, que impulsa la innovació sostenible al sector agroalimentari transferint tecnologia i coneixement a les empreses, mitjançant un model col·laboratiu basat en la confiança i l’estratègia compartida.
La projecció internacional i les exportacions
Les empreses catalanes no es limiten a fer negoci a casa seva. Moltes han decidit fer el pas de sortir a l’estranger per vendre els seus productes i serveis. Així, actualment Catalunya compta amb més de 8.382 filials d’empreses a l’exterior. Aquestes filials es troben en països com Portugal, els Estats Units, Mèxic, Brasil i França.
A més, les exportacions —els béns i serveis que es produeixen a Catalunya i es venen en altres països— van superar els 100.000 milions d’euros el 2024. Les exportacions han crescut menys a Europa que en altres regions del món, com Amèrica del Nord, Àsia i Àfrica. Aquest èxit internacional demostra que, amb una bona estratègia i innovació, les petites i mitjanes empreses poden competir en l’àmbit global.
Noves oportunitats
A més de la diversitat d’empreses i la seva projecció internacional, hi ha nous sectors que estan sorgint i que ofereixen grans oportunitats. A Catalunya es promou la formació en àmbits com les energies renovables, la tecnologia alimentària, les tecnologies aplicades a la indústria, la mobilitat sostenible, el sector bio-salut, el sector químic, l’economia circular i les indústries creatives.
Aquests sectors són claus per al desenvolupament del futur i requereixen innovació i professionals amb nous coneixements. La formació en aquests camps és essencial perquè els joves puguin accedir a feines amb un gran potencial i contribuir a una societat més sostenible i competitiva.
Aquest article forma part de la Unitat Didàtica ‘Escola i empresa’, elaborada en col·laboració amb FemCAT.