20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

Les propostes dels partits i els seus candidats

El partit progressista SDP ha desbancat l’anterior presidenta conservadora, Kolinda Grabar-Kitarovic

Per Pol Peiró i Marina Torres

El Partit Socialdemòcrata (SDP) ha guanyat les eleccions presidencials a Croàcia. Ha estat una sorpresa, ja que les enquestes pronosticaven una victòria del partit conservador Unió Demòcrata Croata (HDZ), liderat per Kolinda Grabar-Kitarovic, que ha governat des del 2015 fins al 2020.

L’SDP està liderat per Zoran Milanovic, que ja va ser primer ministre entre el 2011 i el 2016. Es tracta del partit majoritari de l’esquerra a Croàcia, amb polítiques oposades als conservadors. Va ser fundat per militants de les Joventuts Comunistes.

La formació ha guanyat amb un 53% dels vots davant del 47% del seu rival, l’HDZ. Durant la seva campanya va defensar convertir Croàcia en un país “normal”, que segons Milanovic significa un país sense corrupció, sense discriminació i sense intolerància.

A diferència dels conservadors de l’HDZ, que defensen un model de família tradicional, l’SDP ha fet campanya per defensar els drets de la comunitat LGBTI, amenaçada per l’augment dels moviments xenòfobs.

Milanovic també ha advocat per millorar la situació de la minoria sèrbia, que encara és repudiada a Croàcia. Aquesta discriminació és, en part, una conseqüència dels conflictes que van tenir lloc a la regió durant els anys noranta.

 

Partits de l’oposició

A diferència del Partit Socialdemòcrata (SDP), l’HDZ es defineix com un partit cristià, defensor del liberalisme econòmic i a favor de la Unió Europea. Els seus votants s’oposen al passat comunista de Croàcia, quan el país formava part de Iugoslàvia i estava sota la influència de la Unió Soviètica.

Malgrat que les enquestes li donaven la victòria, la candidata de l’HDZ, Kolinda Grabar-Kitarovic, va perdre en unes eleccions ajustades contra l’SPD. (ANTONIO BAT / EFE)

El tercer en discòrdia és Miroslav Skoro, un músic folk que va fer el salt a la política el 2007. En aquella ocasió es va presentar a les eleccions amb l’HDZ i va aconseguir un escó com a diputat al Parlament croat, però hi va renunciar l’any següent per desavinences amb el partit.

Ara es presenta com a candidat independent amb el suport del Partit Conservador Croat (HKS) i altres partits de dreta. Skoro aposta per canviar la Constitució i dotar de més poder la figura del president.

 

Inestabilitat, mocions de censura i pactes

Les últimes eleccions parlamentàries a Croàcia es van haver de repetir perquè cap formació va obtenir majoria absoluta i els partits van ser incapaços de governar en coalició.

El 8 de novembre del 2015, gairebé dos milions de ciutadans van anar a les urnes per escollir els 151 membres del Parlament. Va guanyar la Coalició Patriòtica liderada per l’HDZ (59 escons) però no podien formar govern en solitari, així que van pactar amb altres partits de centre. La presidenta del país va designar Tihomir Oréskovic com a primer ministre.

No obstant, el nou govern de coalició no va arribar a l’any perquè es va produir una moció de censura, procediment pel qual el Parlament pot exigir responsabilitats al Govern i forçar-ne el cessament. Oréskovic no va superar la votació i va caldre convocar eleccions anticipadament.

L’11 de setembre del 2016, Croàcia vivia les segones eleccions en menys d’un any amb l’esperança d’aconseguir l’estabilitat.

En aquesta ocasió, els conservadors de l’HDZ van tornar a guanyar (61 escons) i es van imposar als socialdemòcrates (54 escons). El partit centrista Most va aconseguir 13 escons. De nou, cap partit obtenia la majoria absoluta (76 escons), però Most es convertia en el partit frontissa que podia fer funcionar el govern.

La solució tornava a ser un govern de coalició i, encara que la situació era similar a la viscuda el novembre del 2015, aquesta vegada la Unió Demòcrata va aconseguir un pacte estable i durador amb Most.

El tema de la setmana té la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL (FCRI)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -