22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Les regions més pobres del món

La majoria de persones en situació de pobresa viu a dues regions: l’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional

Les xifres de les Nacions Unides indiquen que hi ha més de 780 milions de persones que subsisteixen amb menys d’1,90 dòlars al dia. I encara hi ha altres estudis que indiquen que el nombre de persones en situació de pobresa és molt més elevat.

Segons l’Índex de Pobresa Multidimensional 2018 elaborat pel Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), a tot el món hi ha 1.300 milions de persones que pateixen la pobresa en diferents formes a part de la falta de diners: no tenen accés a cap educació, pateixen malnutrició, no disposen d’aigua potable o viuen en un habitatge insalubre, per exemple.

D’aquestes persones, gairebé 1.100 milions (el 83%) es concentren a dues zones: l’Àfrica Subsahariana i el sud de l’Àsia. Aquestes dues regions es consideren les més pobres del planeta. Analitzem les causes que ho provoquen.

 

La pobresa assola els països africans

Es calcula que uns 560 milions de persones viuen en situació de pobresa extrema a l’Àfrica, la qual cosa suposa més del 40% de la població.

L’Àfrica és un continent amb una gran riquesa natural: alguns països són molt rics en petroli, minerals o diamants. Tot i així, aquesta riquesa es distribueix de forma desigual per culpa de la guerra i dels règims dictatorials.

Actualment hi ha una vintena de conflictes armats en curs, que a més a més de provocar víctimes mortals també impedeixen que els països creixin i es desenvolupin econòmicament.

D’altra banda, una part molt important del territori està dominat per un clima àrid extrem, poc favorable per a les collites. Les sequeres poden arrasar els cultius i provocar greus crisis alimentàries.

Finalment, entre els països africans també hi ha grans desigualtats. Segons l’informe del PNUD, la pobresa afecta el 90% de la població a països com el Sudan del Sud o el Níger, mentre que a Sud-àfrica tan sols un 6% de la població és pobra.

 

Àsia: l’esperança de combatre la pobresa

A diferència de l’Àfrica, el sud d’Àsia gaudeix d’un clima humit molt propici per a les collites, sobretot d’arròs i altres cereals, però també de palma i cautxú, productes molt demanats arreu del món.

El problema en aquesta regió són els fenòmens climatològics extrems, com els tifons i ciclons, que arrasen països sencers i perjudiquen milions de famílies que depenen de l’agricultura.

La zona del sud-est asiàtic també és molt sensible als terratrèmols i tsunamis, ja que està envoltada per diverses falles terrestres. El desembre del 2004, un terratrèmol i el posterior tsunami van provocar més de 220.000 víctimes mortals a Indonèsia, destrossant camps i infraestructures que van trigar anys a recuperar-se.

https://www.instagram.com/p/BM68uEaANEd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Així i tot, l’informe també mostra com alguns països asiàtics comencen a vèncer la pobresa. L’Índia, el segon país més poblat i un dels més desiguals, ha aconseguit reduir l’índex de pobresa entre la seva població del 55% el 2006 al 28% el 2016.

 

El desafiament de les poblacions rurals

Les dades internacionals indiquen que la majoria de la població mundial viu a ciutats, excepte a l’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional, on predomina la població a zones rurals.

Les infraestructures i els serveis públics (carreteres, transports, escoles, hospitals) d’aquestes zones estan menys desenvolupats, fet que suposa un obstacle per impulsar l’economia i combatre les situacions de pobresa.

Per això, grans organitzacions com les Nacions Unides o el Banc Mundial, així com les ONG i associacions solidàries, treballen sobretot per ajudar els petits agricultors a conrear les seves terres i desenvolupar petits negocis que els permetin guanyar diners i, alhora, impulsar l’economia local.

https://www.instagram.com/p/B0OGKiTHZ8e/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=dlfix

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -