Societat / Art / Notícia UD

Les tendències que van renovar l’arquitectura del segle XX

Villa Tugendhat
Vil·la Tugendhat, una de les obres més reconegudes de Mies van der Rohe. (Getty)

L’obra de Mies van der Rohe s’emmarca dins del Moviment Modern, que agrupa diferents corrents arquitectònics sorgits a mitjan segle passat

El Pavelló de Barcelona, dissenyat per Mies van der Rohe i Lilly Reich per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, és una mostra de l’anomenat Moviment Modern. 

També conegut com a Estil Internacional, sota el concepte de Moviment Modern s’aglutinen un conjunt de tendències arquitectòniques sorgides a les primeres dècades del segle XX i que van representar una ruptura amb l’arquitectura tradicional que es feia fins aleshores. 

El Moviment Modern va tenir lloc en el període comprès entre la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i la Segona Guerra Mundial (1939-1945). En aquella època, els professionals de l’arquitectura a Europa van iniciar un procés de reflexió sobre com havien de ser els edificis i les ciutats perquè facilitessin les activitats bàsiques de les persones: treball, habitatge, transport… 

Mies van der Rohe va ser un dels màxims representants d’aquest moviment, al costat d’altres arquitectes rellevants com Le Corbusier, Eileen Ramat, Walter Gropius, Frank Lloyd Wright o Alvar i Aino Aalto. Aquests arquitectes tenien com a objectiu renovar els principis de l’arquitectura i la planificació urbana, aplicant nous criteris de funcionalitat i nous conceptes estètics.

https://www.instagram.com/p/CVDfwR-svpl/

Un dels moments determinants per a l’eclosió del Moviment Modern va ser el Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna (CIAM) promogut per Le Corbusier el 1928. Se’n van fer unes quantes edicions a diferents països i va servir com a laboratori d’idees del Moviment Modern, fins a la seva dissolució el 1959.

Els membres del Congrés s’agrupaven en comissions que tractaven els diferents aspectes i aplicacions de l’arquitectura en societat: quin era el millor lloc per construir un barri d’habitatges, quines tècniques de construcció calia fer servir, quines eren les necessitats bàsiques a les quals les ciutats i el seu disseny urbanístic calia que donessin resposta…

Avui el Moviment Modern es considera un dels més importants i influents de l’arquitectura. Els seus principis han definit l’arquitectura i l’urbanisme del segle XX i la seva influència ha arribat també al món de l’art i del disseny.

https://twitter.com/RevistaArkin/status/1183382030207213568

 

 

Corrents del Moviment Modern

El Moviment Modern engloba diferents corrents artístics. Des de l’estil que va sorgir a la Bauhaus, escola d’arquitectura, disseny i art fundada per Walter Gropius a la ciutat alemanya de Weimar el 1919, fins als moviments artístics com De Stijl als Països Baixos, el Constructivisme rus i el Racionalisme italià, que van aglutinar arquitectes, artistes i dissenyadors. 

Tots aquests corrents tenen en comú la cerca de la funcionalitat en els dissenys. D’una banda, els dissenys de l’arquitectura moderna prescindien d’ornamentacions i detalls superflus i estaven marcats per línies rectes i senzilles. I de l’altra, els arquitectes del Moviment Modern van optar per incorporar tècniques i materials nous en la construcció, com el formigó armat o l’acer.

https://www.instagram.com/p/CWGm6tkLZS_/

El concepte de funcionalisme va sorgir d’aquesta visió tan pragmàtica. D’acord amb aquest concepte, cal que cada edifici compleixi i mostri clarament la funció per a la qual ha estat creat. Aquests són també els principis que van aplicar Mies van der Rohe i Lilly Reich al Pavelló de Barcelona. 

Fuentes: Fundació Mies van der Rohe, Plataforma Arquitectura, Hisour

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. Pots accedir a la nostra botiga per consultar el catàleg complet! 

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)