Experts i estudis científics coincideixen en què practicar esport permet treballar el control emocional
Quan es parla dels avantatges de l’activitat física, normalment centrem la mirada únicament en els beneficis sobre el cos. Però el cert és que l’activitat esportiva és tan favorable pel físic com per la ment.
De fet, l’esport és una de les eines més útils per treballar i millorar factors com la salut mental i la intel·ligència emocional.
“L’esport et permet, en molt poc temps, treballar tots els components emocionals importants”, comenta Iván Pico, psicòleg certificat en psicologia esportiva.
De fet, nombrosos assajos acadèmics han demostrat que els joves que practiquen esport habitualment tenen un millor desenvolupament en aspectes com la intel·ligència emocional i el control de les emocions.
La intel·ligència emocional
Actualment, en psicologia, la definició més acceptada d’intel·ligència emocional la descriu com la capacitat humana de sentir, entendre i controlar els estats emocionals d’un mateix i també els dels altres.
Entre els elements que la componen estan l’autoconsciència emocional, és a dir, el coneixement d’un mateix; l’empatia, saber posar-se en el lloc dels altres; l’automotivació i les habilitats socials per interactuar amb tercers, entre d’altres.
“En la pràctica esportiva has de conèixer-te a tu mateix per ser conscient dels teus límits; poses també en pràctica l’empatia, ja sigui amb els teus companys o amb els rivals; es treballa l’automotivació i també implica relacionar-te amb altres persones i desenvolupar habilitats socials”, explica Pico.
https://www.instagram.com/p/Bxr9nchiGpd/
Esport per a millorar l’autocontrol
Per al psicòleg, el component de la intel·ligència emocional que més es treballa és l’autorregulació emocional. Durant la pràctica esportiva sentim una infinitat d’emocions, motiu pel qual l’esport s’acaba convertint en un assaig per a quan les experimentem en el dia a dia.
“Per exemple, si estic jugant un partit de futbol sala i rebo una entrada dura, sentiré una emoció d’ira que, en aquell moment, he de controlar. Després, quan en la vida quotidiana senti de nou aquesta emoció, tindré una millor capacitat d’autogestió i control”, argumenta Pico.
Per la seva part, la Fundación Rafa Nadal desenvolupa diversos projectes amb l’objectiu de treballar l’autocontrol emocional amb els més petits, a través d’activitats que permeten identificar, contextualitzar i canalitzar les emocions.
“Als Centres de la Fundació Rafa Nadal, la reflexió sobre les emocions experimentades en les diferents activitats juga un paper rellevant en el desenvolupament de les competències emocionals dels nens i nenes”, explica Eunate Gómez, Responsable de Projectes de la Fundación Rafa Nadal.
Entre aquestes activitats destaquen algunes com el ‘Monstre de les Emocions’, que s’utilitza per treballar la competència emocional; el ‘Diccionari de les Emocions’, amb el qual els nens i nenes descriuen els seus sentiments a través de les paraules, o el ‘Diari de les Emocions’, amb el qual els joves interactuen entre ells i comparteixen el que senten per treballar l’empatia.
Aquests exercicis contribueixen a fer que els joves desenvolupin més i millor la intel·ligència emocional des de ben petits, fet que resulta clau en el seu desenvolupament vital de cara al futur.
https://www.instagram.com/p/B8wHKWwKDI2/
Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Rafa Nadal