3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

L’estiu, el moment ideal per gaudir de la lectura

Durant les vacances tenim més temps lliure i menys obligacions i podem llegir més

Per Judith Vives 

Quan pensem en l’estiu evoquem viatges, aventures, diversió i moltes altres coses que ens fan gaudir a infants, joves i adults. També l’estiu és una estació que convida a la lectura perquè tenim més temps lliure i menys obligacions de tota mena.

Així que és un bon moment per endinsar-nos en històries que ens permetin viatjar, viure aventures, conèixer altres cultures, i deixar-nos temps per coneixe’ns una mica més a través dels llibres.

Avui, de la mà de Legiland, us proposem diferents tipus de lectures per fer aquest estiu.

 

Lectura de viatge

Com que aquest estiu és possible que viatjar sigui difícil o, directament, impossible, agafem un llibre i coneguem el món a través de les seves pàgines. Més enllà de les guies de viatges, hi ha llibres on els llocs, espais o ciutats són gairebé un altre protagonista i ens permeten conèixer altres realitats, cultures i maneres de fer.

És un bon moment per recuperar clàssics com La volta al món en 80 dies, de Jules Verne, en alguna de les seves múltiples edicions -algunes d’elles il·lustrades-, per recórrer el món des del sofà de casa. Un altre clàssic al qual també podem donar una nova oportunitat és el recentment reeditat en català La crida del bosc de Jack London, que ens portarà a la vida d’Alaska a través d’un gos domèstic segrestat.

També podem viatjar a terres del nord d’Europa amb lectures plenes d’aventures com les que viuen els protagonistes de Cors de gofre de Maria Parr o Un tresor a la neu de Marie McSwigan.

Una altra opció és apropar-nos a cultures més exòtiques o allunyades com l’egípcia de la mà de La reina de Gizeh de Mari Carme Roca o de l’índia amb el conte La trena o el viatge de Lalita de Laetitia Colombani i adaptat de la novel·la homònima La trena. Una bona idea pot ser compartir aquesta lectura en les seves dues versions, infantil i adulta, per després parlar sobre ella i debatre en família.

Si el que volem és fer un viatge de coneixement d’altres realitats, podem apostar per África en el corazón de Mª Carmen de la Bandera o la novel·la Train Kids de Dick Reinhart per viatjar amb els joves que fugen de Mèxic als Estats Units cercant una vida millor. Un relat dur, però ple de força i veritat.

 

Lectura de coneixements

En aquesta època també podem continuar els nostres aprenentatges més enllà dels escolars amb llibres de coneixements que ens donen l’oportunitat d’ampliar la nostra saviesa en ciències, geografia, cultura, etc.

Un llibre molt adient per descobrir diferents formes de vida a tot el món és El mundo es mi casa de Maia Brami i Karine Daisay. També podem gaudir de la geografia de la mà dels autors Aleksandra MizielinskaDaniel Mizielinski amb Debajo de la tierra. Debajo del agua o Atlas del mundo.

Lonely Planet també ha publicat alguns llibres informatius per fer-nos viatjar com The travel book o Rutas divertidas en…. I pot ser una bona oportunitat per descobrir els grans viatges que fan fer algunes dones exploradores -i de pas, reivindicar el seu paper- amb el llibre Intrépidas de Cristina Pujol Buhigas i Rena Ortega.

 

Lectures de reflexió

També podem pensar a fer lectures que a més de divertides, tinguin un component reflexiu que ens aporti valor al nostre propi autoconeixement. Actualment són moltes les lectures infantils i juvenils que ens conviden a través de les seves històries a explorar els nostres sentiments, pensaments, la relació amb el jo i amb els altres (familiars i amics) sense deixar de ser històries entretingudes.

Una lectura d’aquesta mena que agrada molt als infants és L’illa de Paidonèsia d’Oriol Canosa i Gabriel Salvadó, una obra infantil per parlar de la relació entre fills i pares. També és bon moment per recuperar Duna. Diari d’un estiu de la Muriel Villanueva i la segona part acabada de publicar Dunes. Diari d’un altre estiu, on vivim l’evolució de la seva protagonista i els seus intents per entendre’s a si mateixa i al món que l’envolta.

I, per descomptat, els llibres ens permeten altra opció: viatjar a mons fantàstics i de ciència-ficció, escapar-nos de la nostra realitat, per descobrir en les alienes i imaginades, parts de nosaltres mateixos i convertir-nos en herois i heroïnes i aventurers i aventures.

En aquest cas tenim clàssics com La història interminable i Cròniques de Nàrnia o trilogies com l’última de Laura Gallego, Guardianes de la Ciudadela, que ens fa viatjar a mons inhòspits o Balada d’ocells i serps, la preqüela dels famosos Jocs de la fam.

Informació elaborada en col·laboració amb Legiland

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -