Es compleixen 50 anys del llançament de ‘Let it be’, l’últim àlbum publicat pel famós grup britànic
El 8 de maig de 1970 va sortir a la venda l’àlbum Let it be, l’últim disc de The Beatles. Un mes abans, el grup de pop ja havia anunciat la seva separació, el que va suposar un dur cop per a milions de fans a tot el món.
The Beatles es va convertir en un dels grups més importants de la història del rock i les seves cançons segueixen sonant avui dia en pel·lícules, sèries i anuncis. Aquest grup de joves anglesos van crear un estil alegre i ballable que ha anat saltant de generació en generació sense passar de moda.
El grup va començar la seva carrera musical a la ciutat anglesa de Liverpool a finals de la dècada de 1950, amb diversos canvis de nom i d’integrants. No va ser fins a 1962 que es van reunir els quatre components que el van fer famós: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr.
https://www.instagram.com/p/BwPTNvaHteK/?utm_source=ig_embed
Entre 1962 i 1970 van llançar 13 àlbums d’estudi, a més de diversos recopilatoris i senzills.
The Beatles va ser un dels primers grups a aprofitar la cultura pop (de popular), donant-se a conèixer a través de la ràdio, la televisió i les revistes de moda per a adolescents.
La ‘Beatlemania’
La primera meitat de la dècada de 1960, The Beatles es van convertir en tot un fenomen. Es van fer famosos arreu del món com cap altre grup de música ho havia fet abans, en una època sense internet ni xarxes socials.
Els temes del seu primer àlbum, Please Please Me (1963), van aconseguir situar-se en el número u de les llistes de Regne Unit i van trencar rècords de vendes. La “Beatlemania” arrossegava a milers de fans als seus concerts i els empenyia a seguir-los en els seus desplaçaments.
La seva fama va arribar fins als Estats Units, on van vendre milions de còpies de les seves cançons. La banda va viatjar allà a principis de 1964 i va participar en diversos concerts, entrevistes i programes de televisió, el que va fer créixer encara més la seva popularitat.
Tal día como hoy en 1964 @thebeatles aterrizaban en el aeropuerto JFK de Nueva York ante miles de fans. 2 días después reventarían las audiencias en el programa de Ed Sullivan. La Beatlemanía invadía 🇺🇸@lagrantravesia siempre con el mejor #Rock #radiofreerock #Beatles #60s pic.twitter.com/FnqjWqibbD
— Radiofreerock (@lagrantravesia) February 7, 2020
L’èxit als Estats Units els va animar a planejar una gira internacional i fins i tot a gravar dues pel·lícules: A Hard Day ‘s Night (1964) i Help! (1965), que porten el mateix nom que el seu tercer i cinquè àlbum.
Evolució, diferències i separació
El quartet omplia estadis amb desenes de milers de seguidors que cridaven les seves cançons, però va arribar un moment en què volien evolucionar i provar nous estils.
Així doncs, a partir de 1966 van deixar de tocar en directe i van començar a compondre cançons més experimentals i personals, sovint no tan comercials. També van realitzar diversos viatges a l’Índia per encomanar-se de l’espiritualitat hindú i van experimentar amb les drogues per potenciar la seva creativitat.
L’evolució de la banda va quedar plasmada en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), un disc molt allunyat de les seves primeres cançons pop i que incloïa música índia, sons psicodèlics i fins i tot música simfònica.
Es van inventar un grup nou per experimentar amb la música i també van canviar la seva estètica: van substituir els vestits i pentinats infantils, es van deixar els cabells llargs i portaven robes acolorides, d’inspiració hippy.
El 2 de junio de 1967, salió a la venta en Estados Unidos el álbum de Rock Sgt.Pepper's Lonely Hearts Club Band, una de las mejores obras de The Beatles. Portada de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, el octavo álbum de estudio de The Beatles, diseñada por Peter Blake. pic.twitter.com/NwyktzKUpz
— MEMORABLE (@EsMemorable) June 5, 2019
A partir de llavors van sorgir també les diferències d’opinió. Els quatre portaven gairebé una dècada tocant junts, tenien diferents idees sobre cap a on havia d’evolucionar el grup, volien realitzar els seus propis projectes musicals…
Les discrepàncies entre Lennon i McCartney, els dos líders de la banda, cada vegada era més gran. I la nova parella de John, l’artista japonesa Yoko Ono, exercia una gran influència sobre ell i opinava sobre la música del grup, cosa que la resta no aprovava.
McCartney va començar a gravar un àlbum en solitari, que va presentar l’abril de 1970. Encara que la banda no va fer cap comunicat oficial, la premsa va publicar que era la fi de The Beatles. Les tensions dels últims anys havien passat factura al grup.
Un mes després, apareixia l’últim àlbum de The Beatles: Let it be. Entre baralles i acusacions, va ser el final de la banda de Liverpool.
Un día como hoy pero de 1970 Paul McCartney anuncia la separación de The Beatles. pic.twitter.com/25ZRPCxIqn
— RETRO. (@ImagenRetro) April 11, 2018
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.