16 desembre 2024
spot_img
16 desembre 2024

L’exposició del premi World Press Photo arriba al CCCB: què hi podem veure?

La mostra, que es podrà visitar fins al 15 de desembre, inclou fotografies d’alguns dels problemes socials que viu el planeta

La vintena edició del World Press Photo arriba al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona aquest divendres 8 de novembre i es podrà visitar fins al desembre 2024. Es tracta de l’exposició més reconeguda en l’àmbit del fotoperiodisme a escala mundial. El certamen reuneix els 24 projectes guanyadors, oferint una mirada profunda i impactant a alguns dels esdeveniments més rellevants del darrer any. 

Entre les fotografies destacades, trobem la imatge guanyadora del 2024, una instantània d’una dona palestina abraçant la seva neboda morta després d’un atac israelià. A més, la mostra també inclou el treball del fotògraf espanyol Jaime Rojo sobre la preservació de les papallones monarca, així com altres projectes que aborden temàtiques com la guerra a Ucraïna, la crisi climàtica, la salut mental i la migració.

El premi World Press Photo fa 67 anys que existeix i premia les imatges que representen més bé la realitat que es viu al planeta. Sovint denuncien problemes que potser d'una altra manera desconeixeríem. Els guanyadors han estat triats entre les més de 61.000 fotografies presentades per prop de 4.000 fotògrafs de 130 països. El CCCB exhibirà els treballs guanyadors, globals i regionals, i tindrà convidats internacionals, activitats complementàries i visites guiades per al públic en general.

La cruesa de la guerra de Gaza, la foto guanyadora del 2024

El fotògraf palestí Mohammed Salem ha guanyat el World Press Photo de l’any amb una imatge impactant sobre les conseqüències de la guerra a la Franja de Gaza. La fotografia mostra Inas Abu Maamar sostenint el cos sense vida de la seva neboda Saly, de cinc anys, que va ser assassinada al costat de la seva mare i la seva germana per un míssil que va impactar a casa seva, a Khan Yunis.

En diverses entrevistes, el fotògraf ha descrit aquesta imatge com un moment ple de força i trist alhora, que concentra el sentit més ampli del que va passar a la Franja de Gaza. El jurat ha destacat la cura i el respecte que ha demostrat en el moment de compondre la instantània, que ofereix també una mirada metafòrica i literal sobre una pèrdua inimaginable. Aquest fotògraf ja va rebre un premi pel mateix tema fa més d’una dècada. 

Altres obres guanyadores del World Press Photo 2024

A l’exposició també s’hi pot veure l’obra del fotògraf espanyol Jaime Rojo, que ha guanyat el premi en la categoria de reportatge gràfic fet a la regió de l’Amèrica del Nord i Centreamèrica. És una sèrie d’imatges sobre el declivi de la papallona monarca i els que intenten salvar la seva migració entre el Canadà, els Estats Units i Mèxic. Les últimes tres dècades, aquesta espècie s'ha vist amenaçada per diversos factors com: la pèrdua d'hàbitats, la desaparició de l'algodonet -que és l'únic aliment a la dieta de les erugues- i, de manera més recent, l'avenç del canvi climàtic. Per tot això, molts ciutadans dels tres països estan unint esforços per frenar el declivi de la població de monarques.

El fotògraf veneçolà Alejandro Cegarra ha guanyat el premi World Press Photo al projecte de llarga durada sobre la situació dels migrants a Mèxic. Partint de la seva pròpia experiència com a migrant des de la seva Veneçuela natal a Mèxic el 2017, el fotògraf va iniciar el 2018 aquest projecte que retrata la realitat i les estratègies dels migrants i sol·licitants d’asil que miren de creuar la frontera. Tots ells d’asil esperen indefinidament en campaments improvisats, sovint en àrees sota el control d’autoritats corruptes i càrtels de la droga, exposats a violència i condicions de vida precàries.

La fotògrafa ucraïnesa Julia Kochetova ha guanyat el premi World Press Photo al format obert amb una pàgina web multidisciplinària com si fos un diari personal que mostra com es conviu amb la guerra. Establerta a Kíev, fa una presentació multimèdia de la seva visió subjectiva de la guerra, cosa que li permet injectar més emoció i simbolisme del que transmeten les fotografies per sí soles.

La fotògrafa sud-africana Lee-Ann Olwage ha guanyat el World Press Photo al reportatge gràfic de l’any explicant la cura d’una filla al seu pare amb demència a Madagascar. Retrata Paul Rakotozandriny, “Dada Paul”, de 91 anys, que viu amb demència des de fa 11 anys i és cuidat per la seva filla Fara Rafaraniriana, de 41 anys,. És l’única dels seus fills que es va adonar, fa un parell d’anys, que el seu pare estava malalt i que no s’havia tornat boig o presa d’un consum excessiu d’alcohol com pensaven els altres.

A mesura que l’esperança de vida augmenta, la demència s’està convertint en un problema mundial. A Madagascar, l’OMS estima que unes 40.000 persones viuen amb Alzheimer. Però la manca de consciència pública sovint estigmatitza els qui pateixen malalties mentals i molts confonen els símptomes amb signes de bruixeria, possessió demoníaca o bogeria.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -