25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

L’Índia vista des d’Occident

La figura de Gandhi i els paisatges i tradicions de l’Índia han inspirat grans pel·lícules de Hollywood

L’Índia és famosa pel cinema musical de Bollywood. Són produccions acolorides que combinen el melodrama amb números musicals espectaculars i que tenen molts seguidors dins i fora del país.

Però més enllà d’aquest cinema autòcton i boig, l’Índia també ha fascinat molts directors de Hollywood. Avui repassem algunes de les pel·lícules més famoses que han retratat els paisatges, tradicions i personalitats de l’Índia des d’una mirada occidental.

 

Gandhi (1982)

Una de les pel·lícules més famoses sobre l’Índia és, precisament, la que reconstrueix la biografia i la lluita de Mahatma Gandhi. Guanyadora de vuit premis Oscar, la pel·lícula comença amb l’assassinat de Gandhi el 1948 i, a partir d’aquí, mira enrere per reconstruir els moments clau de la seva vida.

Amb un flashback la pel·lícula ens porta fins al moment que, amb només 24 anys, va patir un cas de discriminació en un tren a Sud-àfrica que el va fer conscient de les injustícies al món. Aquest fet va marcar l’inici de la seva presa de consciència i la seva evolució fins a convertir-se en un referent de la lluita pacífica.

Gandhi és una pel·lícula dirigida pel director anglès Richard Attenborough i protagonitzada per l’actor Ben Kingsley, que es posa en el difícil paper de Gandhi. Es tracta d’una de les millors pel·lícules per descobrir l’Índia i comprendre’n la història contemporània.

 

The Darjeeling Limited (2007)

Amb el seu estil colorista i un humor molt personal, el director Wes Anderson converteix l’Índia en l’escenari de The Darjeeling Limited. La pel·lícula explica la història de tres germans que s’han distanciat fins que la mort del pare els reuneix de nou.

Llavors decideixen fer un viatge amb tren per l’Índia a bord del Darjeeling Limited, un tren que recorre el país d’un extrem a l’altre. Darjeeling és una ciutat situada a l’estat de Bengala, al nord-est del país.

 

L’exòtic Hotel Marigold (2011)

Aquesta pel·lícula anglesa dirigida per John Madden ens mostra detalls de la vida real a l’Índia des del punt de vista d’un grup de jubilats que decideixen viatjar al Rajasthan per passar una temporada a la ciutat de Jaipur.

Les diferències culturals entre l’Índia i Occident els posaran a prova uns quants cops. A més de comprovar el contrast de la vida amb l’Índia, amb aquesta pel·lícula pots gaudir de les actuacions de grans actors com Judi Dench, Maggie Smith o Dev Patel.

 

Slumdog millionaire (2008)

L’actor anglès d’origen indi Dev Patel és també el protagonista de Slumdog millionaire, un gran èxit de Hollywood rodat a l’Índia que va captivar el públic pel seu optimisme i per inspirar-se en algunes escenes del cinema de Bollywood.

Dirigida per Danny Boyle, la pel·lícula explica la història de Jamal, un jove originari d’un slum (barri de barraques) de Mumbai. Malgrat ser molt pobre, Jamal aconsegueix guanyar un concurs de televisió i es converteix en un milionari.

L’èxit d’aquesta pel·lícula, que va guanyar vuit premis Oscar, va generar un gran interès per la societat i la cultura de l’Índia.

 

Life of Pi (2012)

Basada en la popular novel·la de Yann Martel, aquesta pel·lícula relata la peripècia vital del jove hindú Pi, fill d’un guarda de zoològic que viatja de l’Índia al Canadà.

Després d’un naufragi enmig de l’oceà Pacífic, el noi es troba en un bot salvavides amb un únic supervivent: un tigre de Bengala amb qui construirà una emocionant, increïble i inesperada relació.

Dirigida per Ang Lee, Life of Pi ens va mostrant en flashback algunes escenes de la vida d’en Pi que ens ajuden a comprendre com viuen alguns joves a l’Índia.

 

Lion (2016)

La realitat dels joves sense recursos és també un dels temes que ens mostra Lion, una pel·lícula protagonitzada també per l’actor indi Dev Patel.

Aquesta cinta de Garth Davis explica la història real de Saroo, un nen que viu amb la seva humil família a Calcuta. Amb només cinc anys, es perd accidentalment en una estació i acaba a milers de quilòmetres de casa, adoptat per una família australiana.

Quan els seus pares adoptius descobreixen la realitat, decideixen acompanyar en Saroo a l’Índia per trobar la seva família biològica.

 

La Ciutat de l’Alegria (1992)

Basada en la novel·la del mateix nom de Dominique Lapierre, aquesta pel·lícula és un retrat impactant sobre les condicions miserables en què viuen els desheretats a l’Índia.

Un cirurgià nord-americà, interpretat per Patrick Swayze, decideix viatjar a l’Índia a la cerca de pau espiritual després d’haver perdut un pacient. A Calcuta, després que l’agredeixin i el robin, un granger l’ajuda i el porta a una clínica a l’anomenada “Ciutat de l’Alegria”, una de les zones més pobres de la ciutat. Hi descobrirà els valors de l’amistat i la justícia.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -