El pavelló es va adaptar per acollir pacients lleus de Covid-19 i es podria utilitzar per a afrontar possibles rebrots
Durant les setmanes més dures de la crisi sanitària causada per la pandèmia del coronavirus, múltiples empreses i organitzacions han col·laborat per poder descongestionar un sistema sanitari la capacitat del qual ha estat portat fins al límit.
Una de les institucions més proactives en aquest sentit ha estat l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), que ha cedit les instal·lacions del seu centre de Barcelona per a construir-hi un pavelló hospitalari.
Aquest acord es va gestar el passat 29 de març, en una reunió entre càrrecs directius de l’INEFC, amb responsables de l’Hospital Clínic de Barcelona, Metges sense Fronteres, el cos de Bombers, l’Ajuntament de Barcelona i la conselleria de Salut de la Generalitat.
Tot va sorgir a partir de l’oferiment de les instal·lacions del centre de l’INEFC de Barcelona per part de la Secretaria General de l’Esport. Posteriorment, l’Hospital Clínic de Barcelona, que buscava localitzacions on instal·lar pavellons hospitalaris amb la intenció de descongestionar les seves plantes, va entrar en escena.
Després de les validacions tècniques pertinents i amb el suport logístic de Metges sense Fronteres i el cos de Bombers de Barcelona, es va instal·lar un centre amb capacitat per a 252 llits en temps rècord. Les tasques de desmuntar el pavelló d’INEFC per col·locar-hi els equips sanitaris es van realitzar en només 11 dies.
Adaptar el recinte, una feina d’equip
“El personal de l’INEFC, la gent de Metges Sense Fronteres i els Bombers vam formar un equip amb el qual, juntament amb la nostra arquitecta Júlia Sodupe, anàvem definint els diferents circuits i mòduls que havien de formar el pavelló. Tot seguit, ho enviàvem a la direcció mèdica de l’Hospital Clínic i ells ho validaven o feien esmenes a la nostra progressió”, relata en Francesc Ruiz, responsable d’instal·lacions de l’INEFC Barcelona.
El pavelló estava ideat per a acollir malalts amb simptomatologia lleu per Covid-19 i permetre així que les instal·lacions de l’Hospital Clínic poguessin estar destinades als malalts més greus i amb necessitats de cures intensives.
El mateix Clínic també va instal·lar un centre d’aquestes característiques a l’Hotel Catalonia de la plaça Espanya. Altres hospitals, com el Vall d’Hebrón, l’Hospital del Mar i l’Hospital de Sant Pau, també van optar per ampliar la seva capacitat amb centres d’aquest tipus.
Preparat per a afrontar un possible rebrot
Finalment, l’evolució epidemiològica del virus SARS-CoV-2 no ha fet necessari que el pavelló hospitalari instal·lat a l’INEFC Barcelona hagi hagut d’acollir cap pacient. Ara bé, davant del temor que en un futur pugui produir-se un possible rebrot de la malaltia, al juny tot el material serà inventariat i emmagatzemat per si es necessita més endavant.
https://www.instagram.com/p/B-wzOAqCPmu/?utm_source=ig_embed
“Els pavellons ocupen espais que afecten el nostre funcionament habitual. Els guardarem perquè si en el futur són necessaris, els puguem tornar a instalar ràpidament”, explica Francesc Ruiz.
D’aquesta manera, l’INEFC Barcelona podrà recuperar tot l’espai necessari per a reprendre les classes quan sigui possible i, a la vegada, tindrà preparat tot el material necessari per a reaccionar de manera ràpida i eficaç si la pandèmia així ho reclama.
Informació elaborada amb la col·laboració de INEFC