La literatura ens ofereix personatges difícils en qui reconeixem els nostres dubtes i somnis
Ho deus haver sentit mil vegades: “L’adolescència és una etapa molt difícil”. És el moment de créixer i actuar com a adults, encara que ningú ens ha ensenyat com fer-ho.
No existeix un manual de la vida adulta, però la literatura ha retratat molts cops aquest moment de transició tan important: quan deixem de ser nens i ens convertim en persones independents que poden triar el seu destí.
Hi ha molts llibres que parlen sobre la dificultat de ser adolescent, fer-se gran, intentar entendre qui som i descobrir el nostre lloc al món… Aquí us en presentem tres exemples de diferents èpoques.
L’aventura de créixer
Holden Caulfield és un noi de bona família a qui ja han expulsat d’uns quants internats. Una família rica, una germana que l’adora, una intel·ligència notable… sembla que en Holden ho té tot, però malgrat això no se sent a gust amb ningú ni amb res.
Les contradiccions i els pensaments més profunds d’en Holden es relaten en El vigilant en el camp de sègol, una novel·la escrita per J. D. Salinger el 1951 que segueix retratant la dificultat d’entrar en la vida adulta.
https://www.instagram.com/p/Bp7LMyBgf1V/?utm_source=ig_embed
Un altre personatge de la literatura que se sent aïllat de la resta del món és Mersault, el protagonista de ‘L’estrany’, la primera novel·la d’Albert Camus.
Publicada el 1942 –en plena Segona Guerra Mundial–, aquesta història parla de l’absurditat de l’existència per a alguns individus, que se senten aliens a tot el que succeeix al seu al voltant. No hi ha res que els commogui ni els afecti.
Camus volia fer una crítica a la societat moderna, obsessionada per la tecnologia i les aparences, i que sovint deixa de banda les persones.
https://www.instagram.com/p/Bp4rfRzFHSA/?utm_source=ig_embed
Ben Brooks tenia 17 anys quan va escriure ‘Fes-te gran’, una novel·la en què descriu els dubtes i conflictes d’un adolescent qualsevol a principis del segle xxi.
El protagonista, Jasper, és un jove anglès a qui agrada anar de festa amb els amics i col·locar-se de tant en tant. La seva mare necessita tenir-ho tot sota control i en Jasper s’hi rebel·la fent tot el contrari.
Els pensaments i les reflexions de Brooks no són tan diferents dels de Salinger o Camus. Només canvien l’escenari i les eines per expressar-se: internet i les xarxes socials poden connectar-nos amb milers de persones i, tot i així, de vegades encara ens sentim sols.
https://www.instagram.com/p/BGWwE8gyysw/?utm_source=ig_embed
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English