18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Llibres i pel·lícules per descobrir Corea del Nord

Histories reals i fictícies per saber com és realment la vida dels nord-coreans i nord-coreanes

Per Adrià Portell

El cinema i la literatura han escrit moltes històries imaginant com és viure al país més secret del món. Seleccionem una sèrie de llibres i pel·lícules per conèixer més a fons la vida a Corea del Nord i els seus peculiars líders al llarg de la història.

La capital nord-coreana retratada en vinyetes

Pyongyang (2004)

Aquest còmic del dibuixant canadenc Guy Delisle retrata com és la vida a la Corea del Nord de Kim Il-sung. Sorprenents anècdotes, ironia i humor, però sense perdre el rigor periodístic.

Restaurants amb el nom de “Restaurant 1” i “Restaurant 2”, l’assignació de supervisors pels turistes i la confiscació de telèfons mòbils són alguns dels exemples que narra l’autor en una història real.

Qui és menys fidel al règim? (Guy Delisle)

El conflicte entre Corea i Estats Units, amb titelles

Team America: World Police (2004)

Els creadors de la sèrie South Park van crear Team America: World Police, una pel·lícula d’animació amb titelles en la qual una brigada de policia internacional té com a missió evitar que Kim Jong-il proporcioni armes de destrucció massiva a terroristes.

Aquesta producció de Paramount Pictures es burla sense cap mena de censura del dirigent nord-coreà i la seva nació. Una mescla de comèdia i acció amb un disseny d’allò més original.

https://youtu.be/RPBX47zSktc

El testimoni dels exiliats

Estimat Líder: Viure a Corea del Nord (2011)

Aquest llibre relata la vida de sis exiliats que van fugir del règim nord-coreà durant el mandat de Kim Jong-il (1994-2011), el pare de Kim Jong-un. Narra com els ciutadans nord-coreans sobrevivien com podien mentre l’estimat líder “vivia la vida”.

Pobresa, dictadura, aïllament i submissió cega al líder són els elements que conformen la difícil vida quotidiana al país, narrada a la perfecció per Barbara Demick.

L’esport com a punt d’unió

As one (2012)

La història està basada en una història real durant el Campionat Mundial de Tennis de Taula de 1991 a Chiba, Japó. Per primera vegada a la història després de la separació de Corea del Nord i Corea del Sud, tots dos països participen junts en una competició esportiva.

A causa de les diferències a les seves vides i rutines, apareixen alguns enfrontaments entre els atletes. Però quan comença el mundial, estan obligats a unir-se en un sol equip per fer front a la totpoderosa Xina de Deng Yaping.

L’horror dels camps

Evasió del camp 14 (2014)

Shin Dong-hyuk és l’única persona que ha aconseguit escapar d’un dels cinc centres de reclusió de Corea del Nord. Shin va néixer al Camp de Treball 14, on van executar als seus pares. Estava condemnat a cadena perpètua i va complir condemna durant 23 anys per ser nebot d’un ciutadà que va escapar del país.

En aquest best seller de Blane Harden es relata la brutalitat d’aquestes presons, la tortura i les execucions per les quals el règim nord-coreà està sent investigat per cometre crims contra la humanitat.

Periodistes que fan caure un règim

The Interview (2014)

Dos periodistes nord-americans, interpretats per James Franco i Seth Rogen, participen en un pla per assassinar a l’extravagant líder nord-coreà Kim Jong-un.

Igual que El Gran Dictador de Charles Chaplin, aquesta polèmica pel·lícula transcorre en un règim totalitari, encara que amb un humor més vulgar i superficial que als films de Charlot. Es presenta al dictador com un nen mimat que juga a bàsquet i escolta cançons de Katy Perry, com si fos el típic jove d’Estats Units.

A la vida real, el règim nord-coreà va condemnar la pel·lícula i va amenaçar al govern dels Estats Units si no impedia la seva distribució. La pel·lícula es va estrenar i, casualment, la productora Sony Pictures va patir un atac de pirates informàtics que li va fer perdre milions de dòlars.

L’absurditat de la tragèdia

L’orfe (2014)

La novel·la satírica d’Adam Johnson, guanyadora del premi Pulitzer 2013, presenta la dictadura nord-coreana des del punt de vista de Jun do, el fill d’un director d’orfenat que és reclutat per l’exèrcit als 14 anys.

El protagonista, que comet actes sense escrúpols i ha fet de segrestador i assassí pel règim, va ascendint fins a arribar a ser oficial d’intel·ligència militar. I enmig de tot l’horror, es relata una història d’amor.

Aquest llibre ha aconseguit innombrables premis i un gran reconeixement internacional.

Una infiltrada a Pyongyang

Sense tu, no hi ha nosaltres (2015) 

Kim Jong-il va dir una vegada: “Sense tu no hi ha nosaltres, sense tu no hi ha pàtria”. D’aquí el títol d’aquesta novel·la basada en una història real. La protagonista és Suki Kim, una ciutadana nord-americana nascuda a Corea del Sud que va ensenyar anglès a 270 estudiants de l’elit nord-coreana.

La història d’una jove professora vigilada, amenaçada, i envoltada de violència, que des de la clandestinitat intenta ensenyar què és la llibertat a uns nois entrenats per mentir sistemàticament.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -