18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Lluitar contra la violència masclista, un objectiu global

El 25 de novembre se celebra el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Per Judith Vives

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’any 2000 designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Amb aquesta iniciativa, convidaven a governs, organitzacions internacionals i a ONG a prendre mesures fermes en la lluita contra la violència masclista i a promoure activitats de conscienciació sobre aquest tema.

La violència contra dones i nenes és una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores del món. En molts casos, els perpetradors d’aquesta violència queden impunes, mentre que les víctimes pateixen en silenci o són estigmatitzades.

 

Una de cada tres dones han experimentat violència física i/o sexual. Però aquesta xifra ha crescut durant la pandèmia de la Covid-19, tal com demostren les dades i informes elaborats per l’ONU. L’organització assenyala, per això, la importància de realitzar un esforç col·lectiu per aturar aquesta altra pandèmia, la de la violència masclista.

Segons la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona emesa per l’Assemblea General de l’ONU el 1993, la violència contra la dona és “tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada”.

 

Una violència amb múltiples formes

Aquesta violència pot manifestar-se de moltes maneres, des d’agressions físiques o sexuals fins a assetjament psicològic. Pot donar-se per part d’un company sentimental o persones properes a la víctima, amb expressions de violència física, maltractament psicològic, violació conjugal o poden fins i tot arribar al feminicidi.

Però la violència contra les dones adopta altres formes. Les situacions de violència sexual, com violacions, abús de menors, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, matrimoni forçat o assetjament de carrer o cibernètic, poden produir-se més enllà de l’àmbit domèstic, per part de coneguts o desconeguts.

El tràfic d’éssers humans amb finalitats com l’esclavitud o l’explotació sexual, la mutilació genital, i el matrimoni infantil s’inclouen també dins de la violència masclista.

Totes les dones són víctimes potencials d’aquests maltractaments, però alguns col·lectius són molt més vulnerables, com les nenes, les dones grans, les dones que s’identifiquen com a lesbianes, bisexuals, transgènere, les migrants i refugiades, les dones de pobles indígenes o minories ètniques o les que es troben en crisis humanitàries o conflictes bèl·lics.

Els seus efectes psicològics adversos tenen conseqüències negatives en la salut mental, sexual i reproductiva de les víctimes, i poden afectar totes les etapes de la vida.

 

Objectiu, la igualtat de gènere

Per totes aquestes raons, l’ONU inclou, entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el de la Igualtat de gènere, amb el qual es busca posar fi a totes les formes de discriminació contra les dones i nenes.

La tercera edició dels Premis Blanquerna Impulsa que promou Blanquerna-URL ha inclòs l’ODS de la Igualtat de gènere entre les temàtiques d’aquest concurs, que anima estudiants de 4t d’ESO, 1r o 2n de batxillerat o un cicle formatiu a presentar treballs o projectes que permetin desplegar i fer possible aquest objectiu.

Si vols saber més sobre la convocatòria dels Premis Blanquerna Impulsa, consulta la seva pàgina web.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -