Al llegendari museu de París es poden visitar obres tan cèlebres com la ‘Gioconda’ o la ‘Venus de Milo’
Visitar el Museu del Louvre és com fer una passejada per la història de l’art: a les seves parets es poden contemplar obres tan importants com la Gioconda, la Venus de Milo, la Llibertat guiant al poble…
És un dels museus d’art més grans del món i el que més visites rep (més de 8 milions al 2017). L’exhibició té 38.000 obres. Si algú volgués veure-les totes en una sola visita i dediqués mig minut a cadascuna, necessitaria més de 13 dies seguits sense interrupció. És una exposició interminable!
Des de la fundació del museu, fa 225 anys, França ha volgut reflectir a través del Louvre la seva potència econòmica i cultural. Avui dia és una de les principals atraccions turístiques de la ciutat de París.
Una col·lecció infinita
El Louvre conté peces creades entre l’antiguitat i mitjans del segle XIX. Concretament, compta amb art antic egipci, grec, etrusc, romà i del Pròxim Orient, a banda d’art islàmic, pintura i escultura medieval i de l’Edat Moderna.
The Louvre's Egyptian collection is so packed with wonders it's hard to pick a favourite. This is one of mine-the gilded coffin of Intef V. pic.twitter.com/4jxv6HkgS2
— king Tut News (@KingTutNews) June 24, 2017
La majoria de les obres de la segona meitat del segle XIX, de corrents com el realisme i l’impressionisme, es van enviar a el Museu d’Orsay, mentre que l’art modern i contemporani s’exhibeixen al Centre Pompidou, tots dos a París.
D’on prové l’enorme fons del Louvre? Bàsicament, de les col·leccions acumulades pels reis de França al llarg de la història, obres requisades a la noblesa i a l’Església arran de la Revolució Francesa, botins de l’exèrcit francès en les guerres napoleòniques i, finalment, donacions i compres.
Les peces més conegudes
Algunes de les obres més famoses de la història l’art estan exposades al Louvre. L’estrella és la Gioconda (també coneguda com la Mona Lisa) de Leonardo da Vinci. Es tracta d’un retrat enigmàtic: no és clar qui és la dona que hi apareix ni per què somriu, però s’ha convertit en tota una icona cultural.
Una altra de les joies de la col·lecció és l’escultura de la Venus de Milo, realitzada a Grècia l’any 110 a. C. Aquesta deessa de l’amor, de més de dos metres d’altura, està elaborada seguint l’ideal clàssic de bellesa que posteriorment seria tan influent.
També destaca la Victòria de Samotracia, una escultura grega de l’any 190 a. C. que representa Nike, la deessa grega de la Victòria. Una de les característiques més destacades és el realisme que transmet la túnica que cobreix el cos de la figura.
https://www.instagram.com/p/BgeNeQ8lk0B/?utm_source=ig_embed
A més, a les sales del Louvre es poden admirar obres tan conegudes com La Llibertat guiant al poble, d’Eugene Delacroix, o la monumental estàtua del faraó egipci Ramsés II.
Un edifici ple d’història
Aquest impressionant edifici va ser originàriament una fortalesa medieval de la qual amb prou feines queden restes. Es va començar a construir per ordre del rei Felip August de França a finals del segle XII, fa més de 800 anys, per defensar París de les invasions dels pobles del nord.
Després d’una sèrie de modificacions i ampliacions es va convertir en residència reial, fins que Lluís XIV va decidir que el palau de Versalles passaria a ser la llar dels monarques francesos. Així, el Louvre va quedar desocupat a finals del segle XVII i, al llarg del segle següent, s’hi van instal·lar les acadèmies d’art franceses.
Després de la Revolució Francesa de 1789 i l’abolició de la monarquia, l’edifici es va convertir en un museu obert a la ciutadania. Al llarg de la història ha sofert grans canvis. El més recent a la dècada de 1980, quan es va construir la cèlebre piràmide de vidre que des d’aleshores es troba a l’entrada principal.
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre LEONARDO DA VINCI
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: LEONARDO DA VINCI
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES