17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Maite Godayol: “A Sant Miquel creiem molt en els Treballs de Recerca perquè és una altra manera d’aprendre”

Maite Godayol Puig és professora d’història des de fa més de trenta anys, i aquest any també imparteix l’assignatura de sociologia. Llicenciada en Història del Món Contemporani a la Universitat de Barcelona i doctorada, també, en Història del Món Contemporani a la Universitat de Girona, és la cap del Departament de Ciències Socials i membre del Consell Escolar i ara també és tutora dels Treballs de Recerca de l’escola. Hem tingut l’ocasió de poder-li fer una entrevista per tal que ens pogués informar i donar la seva opinió sobre diversos aspectes lligats amb el Treball de Recerca.

El Treball de Recerca és un treball a llarga durada. En què consisteix aquest treball?

Aquest treball consisteix en el fet que l’alumne faci una investigació minuciosa d’un tema determinat, però d’un aspecte d’un tema determinat, una cosa molt concreta.

Els alumnes poden escollir qualsevol tema de recerca o els temes estan limitats?

Poden escollir qualsevol tema de recerca, el que més els hi interessi, però el col·legi, cada departament, ja sigui el departament de matemàtiques, de socials, de filologia, de ciències,… ja té una llista amb idees perquè els alumnes puguin desenvolupar. Això no impedeix que si algun alumne té una altra idea diferent de les presentades pels diversos departaments del col·legi i el professorat veu aquesta idea viable, es pot fer sense cap problema.

Des de l’escola es fa algun tipus d’orientació prèvia abans de començar a treballar en el TR?

Sí, els tutors s’encarreguen de donar algunes instruccions prèvies i també s’explica què és el treball de recerca i en què consisteix.

Quina és la duració del TR i com s’estructura?

Quan els alumnes fan primer de batxillerat es comença el Treball de Recerca, després de Nadal, al mes de febrer o març. Aquí els alumnes comencen a triar el tema, se’ls adjudica un tutor i normalment al març o abril ja comencen a treballar. És molt important el treball que desenvolupen durant l’estiu perquè és el moment en el qual l’alumne s’hi pot dedicar més en el que els alumnes li diuen “la part pràctica”. Després, en el mes de setembre ja s’ha de començar a escriure i a principis de desembre es presenta la memòria escrita i llavors, just abans de Nadal, es presenta el treball de manera oral. Per tant, hi ha presentació escrita i presentació oral. Comença al febrer i acaba al desembre.

El paper del tutor del Treball de Recerca és important pel bon desenvolupament d’aquest. En quins aspectes el tutor de recerca ajuda a l’alumne? Quina és la seva funció?

El tutor ajuda a l’alumne en dos aspectes fonamentals, un amb la metodologia i l’altre amb els continguts, que el treball vagi prenent cos i sigui coherent. És molt important la metodologia perquè els alumnes no estan massa habituats a fer un treball de recerca amb tot el que comporta la recerca i la investigació, és a dir ser capaços de consultar fonts de tota classe. El més fàcil per l’alumnat és agafar unes quantes pàgines web i a partir d’aquí obtenir la informació. El Treball de Recerca va una mica més enllà, i, per tant, en aquest moment és quan el tutor és clau.

Un cop acabat el TR s’ha de presentar oralment. Quin és l’objectiu d’aquesta presentació?

L’objectiu és que l’alumne sigui capaç d’expressar a davant d’un públic ampli i variat els objectius i les conclusions del seu Treball de Recerca. Presentar oralment un tema es treballa bastant tant a Primària com a Secundària i Batxillerat de manera que no és una novetat fer una presentació oral, però és una mica especial la presentació del Treball de Recerca perquè el públic és més variat, normalment hi ha familiars, públic que ve de fora i, per tant, és una mica diferent.

Com s’avaluen els Treballs de Recerca des de l’escola? Quins factors són claus a l’hora de posar la nota?

Els alumnes ja des del primer dia, quan comencen el Treball de Recerca tenen un dossier de Treball de Recerca i en aquest dossier estan explicats els aspectes més importants, per exemple com s’ha d’elaborar el Treball de Recerca i quines parts s’han de tenir en compte, tota la part formal, i també s’explica amb bastant concreció com s’avalua el Treball de Recerca. Es posa una nota del seguiment, una nota de la presentació formal, una nota dels aspectes metodològics, una nota de l’exposició oral,… i els alumnes coneixen des del primer dia com se’ls avaluarà. Això és molt important perquè t’indica el que és important i sobretot t’hi has de fixar més. Per tant, s’avalua amb una graella bastant extensa. A més a més, el dia de l’exposició oral a més del tutor hi ha un altre professor que avalua aquell Treball de Recerca.

Aquest any hi ha Treballs de Recerca destacables?

Dels meus n’hi ha quatre o cinc de bastant interessants.

En quins aspectes consideres que el Treball de Recerca ajuda als alumnes?

Jo penso que és molt important. Nosaltres aquí creiem molt en els Treballs de Recerca perquè és una altra manera d’aprendre. En un Treball de Recerca l’alumne s’ha d’espavilar, ha de ser molt autònom, ha de pensar, de mirar, de buscar, d’escriure, de resumir, de pensar,… Moltes vegades les coses no quadren quan fas un Treball de Recerca, una font et diu una cosa, l’altra font te’n diu una altra, a vegades et perds, tens sensació que les coses no et casen. De fet, això és normal en la investigació, ja que no és una cosa plana, sinó una cosa plena de muntanyes. Aquest aprenentatge només s’imparteix en el Treball de Recerca i, per tant, nosaltres hi tenim molta fe.

Què és el que més preocupa als alumnes quan se’ls planteja la idea de fer el TR?

Al principi no els preocupa res, estan molt contents perquè els hi deixem triar un tema, ha de ser un tema que els hi agrada perquè hi hauran de dedicar molt temps. Quan els comença a preocupar és al setembre quan han de començar a escriure, i si realment el treball és d’investigació escriure no és fàcil, has de fer les teves reflexions i has de fer un text nou en un Treball de Recerca, això els preocupa perquè a vegades no els hi surt. Per tant, la dificultat és quan comencen a escriure, perquè a més els hi coincideix amb el primer trimestre de segon de batxillerat. Per això és molt important que es treballi a l’estiu, els més treballadors i previsors al setembre ja tenen les coses escrites.

Quins consells donaries als alumnes per tal de fer un bon Treball de Recerca?

Que sigui un tema que agradi i ha de ser una cosa concreta. Ha de ser una cosa atractiva i que les fonts d’informació les puguis tenir fàcilment al teu abast.

Modificaries algun aspecte de la realització d’aquest treball?

Sí. Per exemple, jo faria un tribunal més gran, de tres o quatre professors. Nosaltres fem un tribunal de dos, el tutor i un altre professor. Però ho tenim complicat per fer tribunals grans. La veritat és que en tots aquests anys que hem fet Treballs de Recerca ja hem anat polint moltes coses i jo penso que ho tenim molt ben estructurat.

Entrevista a Maite Godayol (fotografia de Maria Garolera/STM Report)

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -