23 abril 2024
spot_img
23 abril 2024

Marie Curie, la dona dels dos Nobel

Va guanyar els premis de Física i Química en una època en què les dones no tenien accés a la universitat

Maria Sklodowska, coneguda per tots com Marie Curie, és una de les dones més excepcionals de tots els temps. Als 43 anys, es va convertir en la primera científica a rebre dos premis Nobel i l’única que ho va fer en dues especialitats diferents: Física i Química.

També va ser la primera que va donar classes com a catedràtica a la Sorbona, la famosa Universitat de París. I a més, va aconseguir tots aquests assoliments en un moment de la història en el qual el reconeixement de la dona era molt limitat.

Aquest any es compleixen 150 anys del seu naixement a Varsòvia, la capital de Polònia, el 7 de novembre de 1867.

Marie Curie és una de les poques dones de la història que apareix en un bitllet. França n’hi va dedicar un de 500 francs el 1994 (darrere d’ella, el seu marit Pierre). (Junior Report)

El món de la ciència

Maria va néixer a mitjans del segle XIX en una família humil de Varsòvia, la capital de Polònia. Va ser una alumna brillant, però no va poder ingressar a la universitat del seu país… perquè era dona! Va haver d’estudiar en una institució clandestina.

Però Maria volia arribar encara més lluny. Amb 24 anys, va abandonar la seva estimada Varsòvia i es va inscriure a la Sorbona de París com a Marie. Segons les seves paraules, allà se li va obrir un nou món, “el món de la ciència”. Es va llicenciar en física, traient les millors notes de la classe. I només un any després, es va graduar en matemàtiques.

Pierre i Marie Curie van ser parella a la vida i al laboratori. (Junior Report)

En un laboratori de París va conèixer el científic Pierre Curie, que es convertiria en el seu marit. Tots dos van formar un formidable equip científic que va merèixer el Nobel de Física el 1903. Pierre va morir víctima d’un accident, poc després de rebre el premi.

Què va descobrir?

Les recerques de Marie Curie van permetre descobrir dos elements químics, el radi i el poloni (anomenat així en homenatge a la seva Polònia natal), per als quals va merèixer el Nobel de Química el 1911.

També va ser la primera de parlar de radioactivitat: un fenomen físic pel qual alguns elements químics desprenen radiacions. Aquest descobriment va posar les bases de la física nuclear i va inaugurar tota una nova branca de la física.

A més, durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918), Marie va posar en pràctica els seus descobriments sobre els rajos X creant vehicles de radiologia (batejats pels soldats com a Petites Curies) que van ajudar a salvar la vida de molts ferits.

Marie Curie va morir als 66 anys, malalta a causa de l’alta radiació a la qual estava exposada en els seus experiments. Avui, a Varsòvia, es pot visitar la seva casa natal, convertida en un museu sobre la seva vida.

https://www.instagram.com/p/BaIBNCDHrtg/

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -