La nova sessió del cicle ‘Explica-m’ho’ que es farà al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Fundació ”La Caixa” parlarà de com afecten alguns aliments a les persones al·lèrgiques o amb intol·leràncies
Potser conèixer algú que no pot menjar fruits secs, o un company de classe que ha d’anar amb compte amb el gluten o la lactosa. No totes les persones poden menjar de tot. Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries obliguen a molta gent a prendre precaucions a l’hora de cuinar o demanar un plat al restaurant.
Saps què son exactament les al·lèrgies alimentàries? I quina diferència hi ha amb les intoleràncies? Aquest és el tema central de la propera xerrada del cicle Explica-m’ho! que es porta a terme al Museu de la Ciència CosmoCaixa, i que tindrà lloc dimecres 2 d’abril a les 19 h.
Quan menjar pot ser un perill
El cos humà és un mecanisme pràcticament perfecte, però a vegades pot presentar errors del sistema. Això és el que passa amb les al·lèrgies alimentàries: el sistema immunitari detecta com una amenaça aliments completament inofensius i reacciona exageradament.
En canvi, les intoleràncies no tenen res a veure amb el sistema immunitari, sinó amb la dificultat del cos per digerir certs components dels aliments.
En aquesta sessió, la catedràtica en Nutrició i Bromatologia, M. Carmen Vidal Carou, i el periodista científic Michele Catanzaro ajudaran a aclarir dubtes sobre aquest tema. Aquests especialistes desmitificaran falses creences i explicaran per què han augmentat aquestes reaccions en els últims anys.
També parlaran sobre els factors que hi influeixen, com l’excés d’higiene, els antibiòtics i els canvis en l’alimentació. A més, debatran sobre com diferenciar un diagnòstic real d’un autodiagnòstic que pot no ser del tot encertat.
Respostes a les preguntes que et fas
Aquesta xerrada forma part del cicle Explica-m’ho! Respostes científiques a preguntes quotidianes, un espai on la ciència es posa al servei de la curiositat. Aquest cicle anual que se centra en diferents temes científics ha abordat preguntes que tots ens hem fet alguna vegada: per què fa olor la terra mullada? Hi ha plàstic al nostre menjar? Per què fan pudor les aixelles i els peus? I, en aquest cas, per què sembla que cada cop hi ha més al·lèrgies alimentàries?
Aquestes xerrades no només ofereixen respostes a aquestes preguntes. El públic també hi pot participar activament, fent preguntes i interactuant amb els experts. Així que si mai t’has preguntat si és possible que realment siguis intolerant a algun aliment o si simplement està de moda eliminar el gluten i la lactosa, aquesta és la teva oportunitat per sortir de dubtes.
La conferència es farà en català i el preu de l’entrada inclou l’accés a les exposicions de Museu de la Ciència CosmoCaixa.
Reserva la teva entrada a cosmocaixa.org