18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Menors estrangers: sols i en terra de ningú

Els menors estrangers no acompanyats (MENA) arriben a altres països fugint de la pobresa, la guerra i la violència

Els conflictes armats, la violència i la pobresa obliguen milions de persones a desplaçar-se cada any per aconseguir una vida millor fora del seu país.

Molts d’aquests migrants són menors d’edat que viatgen sense pares, tutors o altres familiars que se’n facin càrrec. Emprenen un viatge de milers de quilòmetres sols, a la cerca d’un futur millor.

Les autoritats s’hi refereixen com a “menors estrangers no acompanyats”. Sovint els mitjans de comunicació utilitzen la sigla MENA per fer-ho, encara que moltes entitats socials critiquen que és una forma d’invisibilitzar-los i d’oblidar que es tracta de menors que estan sols i són vulnerables.

 

Menors desprotegits

Una de cada sis persones que migra és menor de 20 anys, segons es recull a l’informe Contando los pasos de l’ONG Save the Children. Aquestes xifres són estimacions, ja que existeixen grans dificultats a l’hora de saber si una persona és major d’edat o no.

“El primer que cal tenir en compte és que es tracta de menors als quals hem de protegir”, afirma Toni Pérez, responsable de Save the Children a Catalunya.

En aquest sentit, Pérez cita la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI), un tractat internacional que estableix els drets dels infants i la responsabilitat dels adults i dels governs a l’hora de protegir-los. La CDI compleix aquest any el 30 aniversari.

 

Des de Save the Children consideren molt important fer la “traçabilitat del menor”, és a dir, esbrinar-ne el país d’origen i per quins altres països ha passat fins a arribar a la seva destinació.

Aquesta informació resulta molt útil per a les autoritats i les ONG a l’hora de delimitar les rutes migratòries, saber quins obstacles han hagut de superar els menors i on operen les màfies que trafiquen amb migrants, per exemple.

Això no obstant, aquests processos de reconeixement no sempre protegeixen la integritat del menor i haurien de fer-se des d’un punt de vista “més amigable i respectuós”, reconeix Pérez.

 

Els riscos de la solitud

L’Agència Europea de Policia (Europol) calcula que 10.000 nens migrants no acompanyats han desaparegut a Europa des del 2016, segons recull aquest informe d’Amnistia Internacional.

Un dels principals temors de les associacions i ONG és que aquests menors caiguin en xarxes de tràfic de persones. En el cas de les nenes i noies menors d’edat, n’hi ha moltes que arriben a Europa a través de xarxes de prostitució i, un cop són aquí, continuen sent explotades sexualment.

Un altre dels riscos a què s’enfronten els menors és el d’acabar en “situació de carrer”, tal com explica Pérez.

Quan arriben al país d’acollida, els joves entren en un procés d’identificació i tutela per part del govern, però quan fan els 18 anys queden en situació irregular: de sobte són adults i es converteixen en migrants en situació irregular.

“Sense permís de residència ni tampoc permís de treball, aquests joves es veuen abocats a la marginalitat”, lamenta.

 

La migració, clau per al creixement

La situació dels menors no acompanyats ha estat un tema molt debatut pels polítics, tant en les últimes eleccions a Espanya com en altres països europeus. La crisi dels refugiats i l’arribada de menors migrants ha donat ales als discursos d’extrema dreta a Europa.

No obstant això, el responsable de Save the Children Catalunya opina que les migracions han d’entendre’s com un fet positiu, tant per als països d’acollida com per als països d’origen.

Així, a molts països la immigració és clau per frenar l’envelliment de la població, augmentar la taxa de natalitat i fer viable el sistema de pensions.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -