28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Mongòlia a través del cine

Els paisatges de l’estepa mongola són un escenari de pel·lícula

Mongòlia és un dels països més grans del món i no obstant això també un dels més desconeguts. El seu territori s’estén des de Rússia fins a la Xina.

Aquest país de l’Àsia Central compta amb un dels deserts més impressionants del món, el del Gobi. Si vols gaudir del seu paisatge sense sortir de casa, el cinema és la solució.

Encara que sembli mentida, hi ha un munt de pel·lícules rodades a l’estepa mongola. N’hi ha moltes en què el territori és gairebé un protagonista més de la història. Et convidem a viatjar a Mongòlia a través del cinema.

 

La història del camell que plora

És un documental ficcionat estrenat el 2004. Explica la història d’una família de pastors de nòmades del desert del Gobi. Una de les seves camelles pareix un camell albí i el rebutja.

Així comença l’aventura dels pastors per trobar-hi una solució i aconseguir que la camella accepti la seva cria albina i la deixi mamar.

Aquest documental, que va estar nominat a l’Oscar, va ser dirigit per la directora Byambasuren Davaa.

Poc després, aquesta realitzadora va presentar El perro mongol. La pel·lícula ens submergeix en les estepes del país per relatar-nos l’aventura de la Nansal, la filla gran d’una família de nòmades.

Un dia, la Nansal es troba un gos, però son pare no vol que la nena se’l quedi, per la qual cosa ella se’n cuidarà d’amagat.

 

L’últim llop

Una altra pel·lícula que ens mostra com viuen els pastors de Mongòlia és la pel·lícula de Jean-Jacques Annaud L’últim llop. Estrenada el 2015, es basa en la novel·la semiautobiogràfica de l’autor xinès Lu Jiamin.

El film està ambientat el 1969 i té com a protagonista un estudiant xinès enviat a la regió de la Mongòlia Interior amb l’objectiu de donar classe als pastors nòmades.

Durant la seva estada, el jove descobrirà la relació dels pastors de l’estepa amb els llops, una relació que es veu amenaçada pels tràmits burocràtics del govern del país.

 

Urga

Una de les pel·lícules més populars que s’han rodat a Mongòlia és aquest clàssic del 1991 dirigit pel cineasta rus Nikita Mikhalkov.

La pel·lícula relata la història d’una família que porta un estil de vida rural i modest a l’estepa mongola.

L’arribada d’un antic soldat rus mostrarà les diferències culturals entre les persones dels dos països.

 

La boda de Tuya

El món rural és també el tema central de La boda de Tuya, una pel·lícula de Wang Quan’an. Relata les aventures d’una dona que lluita per mantenir la seva independència i poder portar una vida nòmada, malgrat les pressions del govern per impedir-ho.

Tuya, una dona jove, guapa i forta, mira de tirar endavant amb el seu marit impedit. A causa de les dificultats, es planteja buscar una solució inusual: divorciar-se per tornar a casar-se amb algú que l’ajudi a cuidar els fills, els ramats i també el marit malalt.

Aquesta pel·lícula va guanyar el 2007 l’Os d’Or a la millor pel·lícula del prestigiós festival de cinema de Berlín.

 

Mongol

Mongòlia havia estat un gran imperi gràcies al llegendari i alhora temible Genguis Khan. Va ser un guerrer i dirigent mongol que va viure durant el segle xiii. Va conquerir gran part de la Xina i la Rússia actuals.

Era lògic que un personatge d’aquesta importància protagonitzés una pel·lícula per tal de donar-ne a conèixer la seva vida.

Aquesta pel·lícula es titula Mongol i narra la vida de Genguis Khan des de la seva esclavitud fins que va conquerir mig món. Dirigida per Sergei Bodrov el 2007, Mongol està protagonitzada per l’actor japonès Tadanobu Asano. El film va arribar a estar nominat a l’Oscar en la categoria de millor pel·lícula estrangera.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -