18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Els motius per ser tècnic d’espectacles en viu

Aquests professionals fan que les obres de teatre, els concerts i les representacions siguin tot un èxit

Per Judith Vives 

Si vols estudiar una professió que et permeti tenir una feina pràctica, però amb un component creatiu i tecnològic, amb vincles amb el món artístic i amb una gran demanda laboral, t’interessa conèixer en directe la feina dels tècnics i les tècniques de l’entreteniment.

Aquests són els professionals que ens permeten escoltar les cançons del nostre grup preferit en un concert, els que fan el muntatge i el control de la il·luminació en un espectacle de dansa o els que garanteixen que l’obra, l’òpera, la representació o l’exposició surti rodona.

Aquests professionals materialitzen i realitzen les pautes i idees d’artistes de tot tipus d’espectacles en directe. I per a això s’han format en les diferents especialitats de Tècniques de so, Maquinària escènica o Luminotècnia.

Formació en tècnic de les arts de l’espectacle

L’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) de l’Institut del Teatre ofereix una formació de dos cursos de durada i format anàleg als estudis de Formació Professional de Grau Superior. Es tracta d’un títol de l’Institut i la Fundació Politècnica de Catalunya (FPC), que destaca per ser l’únic a Catalunya i per estar altament especialitzat en entreteniment en directe.

Tal com explica el director de l’ESTAE, Jordi Planas, “a l’escola estem convençuts que la formació del tècnic ha de ser essencialment pràctica i s’ha de dur a terme en grups molt reduïts. Per això dediquem aproximadament la meitat dels dos anys de formació a activitats pràctiques al laboratori, als tallers i a l’escenari. També fem actuacions i concerts oberts al públic mitjançant les instal·lacions i l’equipament professional que l’escola posa a disposició dels estudiants”.

Els tècnics vetllen pel so, la il·luminació i els aspectes tècnics

Les pràctiques a empreses tenen un paper molt important en la formació professional del tècnic. L’ESTAE organitza i programa de forma individualitzada, per a cada estudiant, 360 hores de pràctiques, que es concentren en l’últim semestre del segon any. Es poden fer tant en empreses nacionals com a l’estranger.

L’ESTAE manté col·laboracions amb molts teatres, sales i companyies del sector de les arts en viu, com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, la Sala Beckett, la Fira Trapezi de Reus, la Sala Razzmatazz, la Sala Barts, el Mag Pop, el grup Focus o l’empresa La Fura, entre molts d’altres.

Quant a les pràctiques a l’estranger, l’escola té acords amb més d’una trentena de teatres de països com França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Àustria, Portugal, el Regne Unit i Finlàndia, on és possible romandre-hi durant un mes.

Les classes de l’ESTAE són impartides per professors de l’escola i per professionals en actiu a les aules i als espais teatrals de les seus de Terrassa i Barcelona de l’Institut del Teatre. Per a assignatures tecnològiques compta amb el professorat, els espais i els laboratoris de la Universitat Politècnica de Catalunya al campus de Terrassa.

Sortides professionals

Al finalitzar els estudis, tindràs a la teva disposició un ampli ventall de possibilitats per incorporar-te al món laboral de l’entreteniment en viu, en què hi ha una gran demanda de professionals tècnics.

Podràs treballar tant en les arts escèniques (teatre, dansa, circ, òpera) com en l’àmbit musical (concerts, festivals) o en esdeveniments, convencions d’empreses, fires, congressos, exposicions, activitats museístiques i d’animació patrimonial, instal·lacions, publicitat i també a empreses de serveis tècnics, entre d’altres.

Requisits d’accés

Per accedir a l’ESTAE i cursar una de les tres especialitats (Tècniques de so, Maquinària escènica i Luminotècnia) cal tenir el batxillerat en qualsevol de les seves modalitats o haver cursat un cicle formatiu de grau mitjà i haver superat la prova d’accés als cicles formatius de grau superior.

Tanmateix, també es podran inscriure a l’escola aquells sol·licitants que no tinguin els requisits acadèmics, però que acreditin experiència laboral relacionada amb les competències professionals d’aquests estudis.

Les inscripcions per al curs acadèmic 2021-2022 estan obertes fins al 25 de juny. Pots consultar les bases del procés d’admissió i els documents necessaris per inscriure’t en a la seva pàgina web.

Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut del Teatre.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -