10 setembre 2024
spot_img
10 setembre 2024

Mundial d’Atletisme: dones de rècord

La corredora jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce és la primera persona que guanya cinc títols mundials de velocitat en categoria individual

El Campionat Mundial d'Atletisme que se celebra aquests dies a Oregon (Estats Units) s'ha omplert de títols i rècords mundials durant les primeres jornades. El més destacat fins ara és el de l'atleta jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce, que va aconseguir la medalla d'or als 100 metres llisos per cinquena vegada a la seva carrera.

Així, la corredora és la primera persona que guanya cinc títols mundials de velocitat en la mateixa categoria individual, i supera l'atleta jamaicà Usain Bolt (que té tres títols individuals als 100 metres i quatre títols individuals als 200 metres).

La celebració de Fraser-Pryce va ser múltiple: a més de sumar el seu cinquè títol, també va batre el rècord de velocitat en aquesta competició (10,67 segons). A més, la plata i el bronze també van ser per a dues corredores jamaicanes: Shericka Jackson i Elaine Thompson-Herah, respectivament.

Als 35 anys, Fraser-Pryce ja havia guanyat el Mundial d'Atletisme el 2009, el 2013, el 2015 i el 2019. També va guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de Pequín 2008 i Londres 2012. Al 2017 va tenir un fill i va aturar temporalment la seva carrera esportiva, però dos anys després va tornar amb més força que mai.

Els experts en atletisme estan sorpresos per la capacitat i resistència de la corredora perquè, a la seva edat, molts velocistes ja s'han retirat (Usain Bolt es va retirar quan tenia 30 anys). A més, ha aconseguit mantenir el nivell després de l'aturada per la pandèmia, que va obligar a suspendre nombroses competicions i esdeveniments esportius a tot el món.

Una altra de les protagonistes del Mundial d'Atletisme ha estat la veneçolana Yulimar Rojas, que va sumar la tercera medalla d'or consecutiva amb un triple salt de 15,47 metres (el sisè millor registre de la història).

Una competició plena de rècords

El Mundial d'Atletisme d’Oregon té lloc del 15 al 24 de juliol i, fins ara, està acumulant rècords a diverses proves. Igual que un trio de corredores jamaicanes va ocupar el podi dels 100 metres llisos, en la categoria masculina, els millors van ser tres atletes dels Estats Units: Fredd Kerley (or amb 9,86 segons), Marvin Bracy-Williams Jr. i Trayvon Bromell.

Molts atletes estan triomfant i es mantenen al cim de l'atletisme mundial, com la kenyana Faith Kipyegon, que ha tornat a guanyar el títol dels 1.500 metres, o el qatarià Mutaz Barshim, que va aconseguir el seu tercer or en salt d'alçada.

També destaca la medalla d'or de l'atleta belga Nafi Thiam en heptatló, una competició que combina set proves diferents al llarg de dos dies: 100 metres tanques, salt d'alçada, llançament de pes, 200 metres llisos, salt de longitud, llançament de javelina i 800 metres llisos. L'esportista que obtingui la millor nota entre totes les proves, s'endu el títol.

Les xarxes socials del Mundial recuperen els millors moments de cada jornada i homenatgen els vencedors. Com Wyoma Tyus: la primera dona negra a guanyar els 100 metres llisos, en el Mundial de Mèxic de 1964, i que aquesta vegada va gaudir de l'espectacle d'atletisme des de les grades.

Atletisme global

L'atletisme és, segurament, un dels esports més antics del món. Els habitants de l'antiga Grècia ja organitzaven competicions esportives on els participants mostraven les seves habilitats en diferents disciplines com les carreres, el salt de longitud, la lluita lliure o el llançament de javelina.

Aquestes competicions van ser l'origen dels Jocs Olímpics de l'Antiguitat, que van deixar de celebrar-se fa 2.000 anys i es van recuperar a finals del segle XIX amb els Jocs Olímpics de l'Era Moderna.

El 1912, després de la cerimònia de clausura dels V Jocs Olímpics d'Estocolm, es va fundar la Federació Internacional d'Atletisme Amateur (IAAF): un organisme creat per establir una normativa internacional sobre l'atletisme, les seves competicions i proves, en col·laboració amb les federacions dels diferents països.

L’any 2019, la IAAF va canviar el seu nom pel de World Athletics, amb l'objectiu d'acostar aquest esport a la societat. Més enllà de les medalles d'or i els rècords mundials, aquest organisme pretén difondre els valors de l'atletisme i promoure la pràctica d'aquest esport entre els més joves.

World Athletics organitza nombroses competicions de diferents disciplines a tot el món, però el més important és el Campionat Mundial d'Atletisme, que se celebra cada dos anys en un continent diferent. El Mundial de Oregon havia de celebrar-se el 2021 però es va posposar un any per les restriccions de la pandèmia; la propera edició serà a Budapest (Hongria) a l’agost del 2023.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -