17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Museus per descobrir a Rafael

Et presentem una sèrie de recursos virtuals per descobrir les obres del geni de Urbino des de casa

Enguany es commemora el 500 aniversari de la mort de Raffaello Sanzio, més conegut com a Rafael, un dels pintors més representatius de l’època renaixentista a Itàlia.

Des de molt jove, Rafael va destacar per la seva gran habilitat com a pintor i va rebre encàrrecs per a pintar i decorar els palaus dels rics comerciants i nobles italians. La seva fama va arribar fins a Roma, on el papa Juli II va reclamar els seus serveis al Vaticà.

amb l’ajut dels aprenents del seu taller de pintura, Rafael va aconseguir elaborar centenars d’obres i el seu estil es va estendre per tota Europa. Aprofita el confinament per coronavirus per descobrir la seva obra gràcies a les visites virtuals en diferents museus que conserven el seu llegat.

 

Museus Vaticans

Rafael va pintar les obres més conegudes de la seva carrera sota el mecenatge dels papes de Roma: primer per encàrrec de Juli II i després de Lleó X.

Al Palau Apostòlic, la residència dels papes al Vaticà, va pintar nombrosos quadres i murals i va decorar les Estances Vaticanes, els apartaments privats del pontífex.

Allí poden veure’s murals espectaculars com L’Escola d’Atenes, pintura amb la qual Rafael va voler representar els principals filòsofs i pensadors de la Grècia clàssica. Pots realitzar el tour virtual des de la pàgina web dels Museus Vaticans.

https://www.instagram.com/p/B7uAAuFInNO/

 

Galeria Uffizi

Amb només 20 anys, Rafael es va traslladar de la regió d’Urbino on va néixer fins a Florència, on va aprendre de grans pintors i va agafar influències d’altres com Leonardo da Vinci.

La família Mèdici era una de les més riques de la ciutat i va fer construir un palau per conservar part de la seva col·lecció d’art: la Galeria Uffizi, que avui dia guarda una de les col·leccions d’art més antigues i visitades del món.

Entre objectes arqueològics, retaules medievals i obres de Botticelli, també conserva algunes pintures de Rafael que es poden visitar virtualment, com els retrats del papa Juli II i Lleó X.

 

Museu del Louvre

Al Museu del Louvre de París poden veure’s obres de les diferents etapes de Rafael com a artista.

Des dels seus inicis a Urbino, amb la pintura Sant Miquel derrota Satanàs (1501); passant per la seva etapa de formació a Florència, amb La bella jardinera (1507), fins a retrats dels seus últims anys a Roma, com l’Autoretrat de Rafael amb un amic (1518-1520).

A la pàgina web del Louvre poden consultar-se detalls de les obres i conèixer una mica més sobre la seva història.

 

National Gallery

La National Gallery de Londres acull una de les col·leccions d’art europeu més importants del món i inclou una dotzena d’obres de Rafael pintades en diferents etapes.

La majoria són obres de temàtica religiosa que representen diferents escenes o personatges de la Bíblia. Els quadres amb madones o verges permeten veure l’evolució de la seva tècnica i com dominava els colors i ombres de la pintura renaixentista.

A la pàgina web de la National Gallery pots ampliar els quadres fins a veure les pinzellades amb tot detall, llegir una descripció de l’obra i fins i tot descarregar-ne imatges en alta resolució.

 

Museu del Prado

Al Museu del Prado, a Madrid, hi ha 10 obres de Rafael, algunes pintades originalment per ell i unes altres que van ser realitzades en el seu taller.

A més dels retrats d’un cardenal i de Agostino Beazzano i Andrea Navagero, dos intel·lectuals de l’època, també hi ha una àmplia col·lecció de quadres religiosos amb la Sagrada Família com a element central.

La web del museu permet veure els quadres amb detall i ofereix vídeos de conferències amb experts que expliquen la figura del pintor. A més, també podràs situar l’obra de Rafael en un eix cronològic interactiu per seguir l’evolució de l’art a través del temps.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -