29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Nemoralia: l’origen pagà del 15 d’agost

La festa en honor a la deessa romana de la caça va ser adoptada pel cristianisme com l’Assumpció de Maria

La història de la humanitat ha vist néixer i desaparèixer centenars de pobles i civilitzacions. Cadascun tenia les seves tradicions, la seva cultura i, per descomptat, la seva religió.

Quan l’exèrcit d’un poble conquistava el territori d’un altre, els vencedors intentaven imposar els seus costums per dominar a la població. Encara que, en alguns casos, el més fàcil era agafar els déus d’una cultura i adoptar-los com a propis, canviant-ne el nom i l’aparença.

Això va passar quan els romans van expandir el seu imperi i van prendre el lloc als grecs com la civilització més important de l’Antiguitat. Roma es va apropiar de les divinitats de l’Antiga Grècia: Zeus, el déu grec del raig, es va convertir en Júpiter; Afrodita es va transformar en Venus, Posidó va ser Neptú…

D’aquesta manera, algunes de les festivitats cristianes que celebrem avui dia tenen en realitat un origen pagà.

Una deessa amb moltes cares

En la mitologia grega, Artemisa era la deessa de la caça. Els romans la van rebatejar com a Diana i celebraven un festival en honor seu durant la lluna plena d’agost: la Nemoralia.

Per als romans, Diana tenia moltes facetes: a més de ser una experta caçadora, també era la deessa de la natura, protectora dels animals (podia parlar amb ells), era amiga de les nimfes i patrona de les llevadores.

Diana també era un símbol de la castedat, ja que sempre va rebutjar els seus pretendents i mai es va casar. Per això també era la divinitat de les noies joves.

Els escrits de Ciceró, filòsof i polític romà, i de Plutarc, historiador de l’Antiga Roma, descriuen com eren aquests rituals fa més de 2.000 anys.

Els seguidors de Diana es reunien al llac Nemi, als afores de Roma, i encenien torxes en honor a la deessa. Tots els assistents es banyaven abans de col·locar-se flors als cabells, escrivien missatges en tires de tela i els lligaven als arbres i feien ofrenes amb fruites o figuretes d’argila.

Durant la Nemoralia estava prohibit caçar. Els gossos també s’adornaven amb collarets de flors per honrar a la deessa dels animals.

De Diana a la Verge Maria

Diana era una de les principals divinitats de la mitologia romana i les festes en honor seu se celebraven per tot l’Imperi. Els temples de Diana donaven refugi als desemparats i durant la Nemoralia els esclaus tenien el dia lliure.

Per aquests motius, la Nemoralia era una festa molt popular a l’antiga Roma i per això el cristianisme va incorporar la celebració dins de la seva pròpia litúrgia.

Quan la religió cristiana va començar a créixer i a estendre’s pel continent, els déus romans van quedar en segon pla i la festa romana es va transformar en una celebració cristiana sobre la Mare de Déu.

El 15 d’agost se celebra l’Assumpció de la Mare de Déu, la creença que el cos i l’ànima de María (la mare de Jesucrist) van ser portats al cel després de morir. Es tracta d’una de les dates més importants del calendari cristià i és un dia festiu en molts països de tradició catòlica.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -