Més de sis-cents estudiants es formaran a partir d’aquest curs per dedicar-se al teatre o la dansa professional
Per Judith Vives
Comença un nou curs a l’Institut de Teatre. Més de 600 estudiants es preparen, a partir d’aquest mes de setembre, per formar-se professionalment al món del teatre, la dansa o en tècniques de l’espectacle. Per aquests joves s’inicia ara una etapa d’aprenentatge, descobriments, experimentació i creixement artístic en la qual tindran l’oportunitat de treballar junts i enriquir-se mútuament.
Una de les característiques de la formació que s’ofereix a l’Institut de Teatre és que promou el treball transversal entre l’alumnat de les diferents escoles. Els estudiants d’Interpretació, Escenografia o Direcció i dramatúrgia, així com els que cursen dansa o estudis tècnics de luminotècnia, tècniques de so o maquinària escènica: tots col·laboren de manera conjunta en projectes pràctics.
Aquesta col·laboració és un tret diferencial de l’Institut de Teatre i suposa un gran avantatge per als estudiants, perquè els permet integrar diferents disciplines artístiques. Però no només això, ja que amb aquesta col·laboració experimenten la realitat del món professional i es potencia la creativitat i el treball en equip. Per tots aquests motius, l’Institut de Teatre és un centre d’arts escèniques de referència.
#FORMACIÓ 📣Últimes places! Postgrau d’Arts Escèniques i Educació, tres itineraris diferents. Adreçat als que veuen l’art com un pilar bàsic per a l’educació.
Més informació 👇https://t.co/0KtluqpUEz pic.twitter.com/luYKtdNftz
— Institut del Teatre (@institutteatre) September 13, 2021
Les quatre escoles de l’IT
L’Institut de Teatre compta amb quatre escoles. N’hi ha dues de dansa: el Conservatori Professional de Dansa i el Conservatori Superior de Dansa. I les altres dues són l’Escola Superior d’Art Dramàtic i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle.
A l’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic/Conservatori Professional de Dansa (EESA/CPD) s’imparteix de manera integrada el grau professional de Dansa juntament amb l’ESO i el Batxillerat artístic en la modalitat de dansa. Hi ha tres especialitats: dansa clàssica, contemporània i espanyola. Aquest és el camí formatiu perfecte per a joves a partir de 12 anys que volen formar-se com ballarines o ballarins professionals. El pla d’estudis té una durada de 6 anys acadèmics.
En el Conservatori Superior de Dansa (CSD) es pot obtenir el títol superior en Dansa, i formar-se en alguna de les dues especialitats que s’ofereixen: Coreografia i Interpretació i Pedagogia de la Dansa. Aquesta és la titulació adequada per als interessats en una formació superior especialitzada en la docència en dansa i en la creació. El pla d’estudis és de 4 anys acadèmics.
A l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) s’obté el títol superior en Art Dramàtic en alguna d’aquestes tres especialitats: Interpretació, Direcció Escènica i Dramatúrgia i Escenografia. En aquest cas, l’alumnat que decideix optar pels estudis d’Interpretació ha de triar si vol formar-se com a actor o actriu de teatre de text, de teatre musical, de teatre físic o de teatre visual.
Els estudiants que decideixen estudiar Escenografia es convertiran en els professionals que dissenyin el context de l’acció: l’espai, el vestuari i el maquillatge dels personatges, així com la il·luminació de l’escena. D’altra banda, el director/a i el dramaturg/a tenen la funció de concebre una història i buscar el seu propi camí per materialitzar-la, ja sigui en paper o en escena. El director compon els múltiples materials i llenguatges que poden participar en una peça escènica o espectacle en viu, mentre que el dramaturg és qui assumeix la narració, escrivint un text o utilitzant altres llenguatges com les imatges o el moviment. El pla d’estudis en qualsevol de les tres especialitats és de 4 anys acadèmics.
A l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), ubicada a Terrassa, s’ofereix una titulació pròpia de l’Institut de Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya de dos cursos de durada. Aquesta formació correspon a un cicle formatiu de grau superior (CFGS) en les especialitats de Luminotècnia, So i Maquinària Escènica. L’enfocament dels estudis és eminentment pràctic i es realitzen nombrosos tallers en els teatres de l’escola per simular la realitat professional, així com 360 hores de pràctiques individuals en empreses nacionals o a l’estranger.
Proves d’accés
Per accedir a les diferents escoles cal superar unes proves d’accés. Les inscripcions a les proves s’obren habitualment a la primavera. Per optar a l’ESAD, al CSD i a l’ESTAE cal tenir 18 anys i acreditar la titulació de batxillerat o altres títols acadèmics.
En el cas del CSD, també pot acreditar-se el tercer cicle de grau mitjà o professional de Dansa o equivalent, mentre que l’ESTAE accepta les titulacions de cicle formatiu de grau mitjà o títol de tècnic superior, títol de tècnic especialista (FP2) o qualsevol títol oficial superior.
L’Institut de Teatre ofereix també un màster universitari en Estudis Teatrals amb la Universitat Autònoma de Barcelona, així com diversos postgraus i cursos especialitzats en Arts Escèniques.
Informació elaborada en col·laboració amb l’Institut del Teatre