6 maig 2024
spot_img
6 maig 2024

Una novel·la d’intriga per reflexionar sobre la transsexualitat

‘La versión de Eric’, Premi Gran Angular 2020, tracta temes com la identitat sexual, l’assetjament i l’amistat

La transsexualitat, especialment entre els joves, és encara un tema tabú que es coneix poc i sobre el qual costa trobar pel·lícules o llibres. Per això, el gran mèrit de La versión de Eric és el de ser una de les primeres novel·les de literatura juvenil que tracten el tema de la transsexualitat.

Però aquesta obra de Nando López toca molts altres temes d’interès per als joves: la identitat sexual, l’assetjament, l’amistat, les xarxes socials, la doble cara de la fama o el suïcidi adolescent. I tot això, presentat en forma d’una entretinguda novel·la d’intriga i misteri que l’autor ha construït a partir de testimonis reals. Amb tots aquests ingredients, és normal que La versión de Eric guanyés el Premi SM de Literatura Juvenil Gran Angular 2020.

Nando López és un autor ben conegut pels joves lectors, ja que ha escrit diverses novel·les de literatura juvenil on plasma les preocupacions dels nois i noies sobre sexualitat, identitat o comunicació, entre d’altres qüestions. A La versión de Eric ha volgut parlar sobre com “tot el que ens passa ens marca i com vius la teva identitat quan formes part d’una minoria”, explica l’autor.

 

Un misteri en dos temps

El protagonista de La versión de Eric és un jove trans de 20 anys que també és un dels famosos protagonistes d’una sèrie de moda. La nit en què comença la novel·la, està a la comissaria per confessar que ha comès un crim: acaba de matar un altre dels protagonistes de la sèrie.

Amb la seva confessió vol encobrir la seva amiga Tania, que s’ha vist implicada en una secta on els seus membres assassinen els seus antics assetjadors. A mesura que avança la història, passat i present es creuen de manera que coneixem la infància i l’adolescència de l’Eric, la relació amb la seva família i la seva amistat amb la Tania.

Un aspecte interessant de la novel·la és com aborda el tema de la transsexualitat, de manera delicada i honesta. En primer pla hi ha un misteri que s’anuncia a la primera pàgina i que es va revelant al llarg del llibre. D’aquesta manera, la novel·la manté l’atenció en un present que es va construint amb salts al passat i ens revelen qui és l’Eric i com ha arribat fins aquí.

En aquest sentit, aquest trepidant thriller obre camí a la literatura juvenil trans perquè tracta el tema de la identitat i de l’assetjament des d’una perspectiva profunda i honesta.

 

Crear personatges LGTB que serveixin de referent

Segons explica Nando López, amb l’Eric ha volgut crear “un personatge positiu, que no es victimitza i que està en contra de la violència”. La seva pròpia història i la seva relació amb la Tania serveixen per tractar tots aquests temes que, en major o menor mesura, afecten tots els joves. Al llibre es parla de sexualitat, bullying, la relació amb els pares i avis, l’ira, la violència i especialment l’amistat. “He volgut parlar de com l’amistat també ens construeix, no podem explicar qui som sense la gent que ens envolta”, explica.

López confessa que molts dels seus llibres contenen parts autobiogràfiques. En aquest cas, a banda de plasmar algunes situacions que ell mateix va viure com a membre del col·lectiu LGTB, també ha comptat amb el testimoni d’altres joves, molts d’ells els seus propis lectors que li han explicat les seves pròpies històries. “És important tenir referents, per això en les meves novel·les sempre hi ha personatges LGTB”, comenta Nando.

Informació elaborada en col·laboració amb SM/Cruïlla

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -