18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Els objectius, element clau per a mantenir la motivació entre els joves

Establir reptes és la manera més eficaç d’aconseguir superar-nos en qualsevol camp

Amb l’inici d’un nou any, arriba el millor moment per a emprendre nous projectes vitals. A més, en molts casos, arriba el moment d’encarar la part final i decisiva dels cursos acadèmics. Per a molts experts, la principal clau per a aconseguir mantenir la motivació per la feina diària és marcar-se objectius i metes.

“Les metes són sempre importants. Són la manera que tenim els éssers humans de donar-nos un propòsit. Necessitem aquestes metes perquè la motivació no decaigui, sentir la gratificació de les coses ben fetes. Aquesta adrenalina d’aconseguir objectius fa que les endorfines pugin i ens sentim millor”, explica la mestra i psicopedagoga María José Roldán.

Aquests objectius poden estar enquadrats en camps molt diferents. Poden ser metes relacionades amb el rendiment acadèmic, amb l’estatus laboral, amb començar o mantenir activitats esportives o els hàbits de vida saludable. També poden estar relacionades amb aspectes relatius a etapes vitals, com l’emancipació o finalitzar els estudis. En aquest sentit, segons una investigació de la Universidad de Santiago de Compostela (USC), la meta principal dels adolescents a Espanya és acabar els estudis i emancipar-se.

Per a la mestra i psicopedagoga María José Roldán, una de les claus perquè les metes proposades siguin funcionals és que s’adaptin a les habilitats i capacitats de cada persona. Quan ens marquem reptes, en realitat, iniciem una espècie de diàleg amb nosaltres mateixos.

Pot semblar una obvietat, però perquè els objectius siguin efectius han de ser realistes i assolibles. I és que si una persona és plenament conscient que per molt que treballi no aconseguirà el que busca, pot pensar fàcilment que el seu esforç es converteix en inútil i llavors arriba la desmotivació.

Perquè els objectius siguin efectius han de ser realistes i assolibes 

D’aquesta manera, proposar-se reptes serveix per a qualsevol grup d’edat sempre que la persona tingui capacitat per a poder dur-lo a terme. Això sí, entre els més joves potser cal l’existència d’una figura adulta o de referència per a exercir de guia durant el procés.

A més, els objectius marcats també són més efectius si es distribueixen a petita escala: “Les metes no han de ser massa grans, han d’implementar-se en petites dosis. És a dir, petits reptes que es vagin complint i, a mesura que es compleixen, anar afegint-me més, també petits, que es puguin aconseguir”, afirma Roldán.

Un altre dels errors habituals a l’hora de marcar-se metes és seleccionar-ne de massa grans o ambiciosos. “Si et poses una meta massa gran des del principi, pots sentir que és massa l’esforç  que has d’invertir-hi, massa energia… El cervell pot pensar que ha de fer servir massa recursos i, si no ho veu factible, la ment es desmotiva massa ràpid. És millor a poc a poc, com s’acostuma a dir, sense pressa, però sense pausa!”, assenyala la psicopedagoga.

“Les metes no han de ser massa grans, s’han de poder dur a terme a poc a poc”

Durant aquest procés és útil la creació d’un pla per a assolir els objectius seleccionats, per a tenir una guia o itinerari a seguir durant el projecte. Així com un sistema de recompenses adequades per a quan es vagin complint o superant aquestes metes marcades. D’aquesta manera, el nostre cervell interpreta que ho està fent bé i que l’esforç ha valgut la pena.

Esforç i superació personal són precisament dos conceptes molt presents als projectes que duu a terme la Fundación Rafa Nadal, a Espanya i l’Índia. “La nostra missió es basa en el fet que cada menor i jove que atenem compti amb les eines necessàries per a poder donar el millor de si mateixos. Per a això, és important definir objectius segons les potencialitats de cada persona i treballar-los des dels principis de la psicologia positiva”, apunten des de l’entitat.

https://www.instagram.com/p/CIlR4bhAYZq/

Finalment, tot i que l’inici de l’any sempre és el moment en el qual acostumem a marcar-nos els reptes més clars, els propòsits poden establir-se en qualsevol moment de l’any, sempre que es tingui la determinació necessària i un pla ben traçat per complir-los.

Informació elaborada en col·laboració amb la Fundación Rafa Nadal

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -