2 maig 2024
spot_img
2 maig 2024

Orangutans prostituïts, boscos cremats: què hi ha darrere de la producció de l’oli de palma?

Segur que alguna vegada heu d’escoltar a algú parlant de l’oli de palma. Segur que alguna vegada us ha sortit l’anunci de Greenpeace “Hi ha un orangutan a la meva habitació” en YouTube. I segur que alguna vegada heu vist un anunci d’un producte que remarca que no porta oli de palma. Es va sabent més del què hi ha darrere de la producció d’aquest oli i la gent comença a deixar de consumir-ho.

L’oli de palma és l’oli més venut i consumit en tot el món. Això s’explica per la seva textura, el seu efecte conservant, el seu baix preu i la seva facilitat per cuinar-ho. Aquest producte no només s’utilitza per a aliments. Algunes benzines i altres productes d’higiene també el porten. Els principals països productors són Indonèsia i Malasia, amb el 82,5% del total. Els principals consumidors són l’Índia, La Unió Europea, Xina i Pakistan. A Espanya cada any es consumeixen més o menys 154.814,42 tones d’oli de palma, i l’any 2017 es van importar més d’1,9 milions de tones d’aquest oli. El 72,2% venia d’Indonèsia, el 12,2% de Malasia i el 6,2% de Colòmbia. En tot el món durant 2017 i 2018 es van consumir 69,3 milions de tones d’oli de palma, el que va significar el 35,2% del total dels olis consumits en aquest període.

Deforestació 

Pot ser que algú de vosaltres us soni alguna relació entre l’oli de palma i la desforestació. La veritat és que té molt a veure. L’origen d’aquest oli són les palmeres de palma i, com tot vegetal que es consumeix, abans s’ha de planar en un camp. Però els diners sempre ho mouen tot, així que en canvi de plantar les palmeres en camps naturals, el que fan moltes empreses és desforestar boscos. No només talen arbres, sinó que cremen els boscos fent que sembli un accident. D’aquesta manera ja tenen un camp preparat i no han de comprar el terreny. La desforestació extingeix espècies, ja que deixa a éssers vius (no només animals) sense el seu hàbitat. És un problema greu que està acabant (i acabarà si no ho arreglem) amb moltes espècies importants per a l’ecosistema. Afecte a les espècies que s’extingeixen i a totes les del seu voltant. En un ecosistema tot està connectat, per tant, si una espècie falta, les altres reben les conseqüències. Realment la desforestació és un problema greu. Si no se soluciona, anirà a pitjor i cada vegada més ràpid.

Segur que també ús sonarà l’efecte hivernacle. Els gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni, metà, vapor d’aigua, etc.) s’acumulen a l’atmosfera, provocant aquest efecte. Deixen passar els rajos infrarojos (la calor) del sol, però no els deixen sortir, igual que ocorre en un hivernacle. Aquest efecte no és res nou, de fet sempre ha estat present. Sense ell la Terra no tindria vida perquè la temperatura no seria adequada. Llavors, per què sempre sentim parlar de l’efecte hivernacle diem que és dolent? El problema no és l’efecte. El problema són les accions dels humans com les que provoquen desforestació i crema d’arbres per la producció de l’oli de palma. La desforestació fa que les quantitats de gasos d’efecte hivernacles siguin exagerades i la temperatura de la Terra sigui cada vegada més alta. Per això, el que hi ha darrere de la producció d’oli de planta també està relacionat amb l’escalfament global.

Maltractament animal 

A més a més d’afectar negativament al medi ambient, darrere de la producció d’oli de palma també hi ha maltractament animal. Pot ser que us soni la relació entre l’oli de palma i els orangutans. La veritat és que tenen molt a veure. Aquests animals viuen a Indonèsia i Malasia (Borneo i Sumatra), o sigui, els majors productors d’oli de palma. Els orangutans d’allà, com les altres espècies, estan sofrint la desforestació, però a més a més els estan maltractant i assassinant. Alguns orangutans no surten vius dels incendis. Als que aconsegueixen salvar-se, els capturen per assassinar-los (ofegant-los, cremant-los i asfixiant-se) i venen les seves mans i caps al mercat negre. Si no els maten, els venen vius. Encara que sembli impossible, capturen algunes femelles per als bordells. Allà les depilen, maquillen i visiten per a qui pagui diners puguin abusar sexualment d’elles. Més del 90% de l’hàbitat dels orangutans ha estat destruït en els últims 20 anys, causant que aquest animal estigui en perill d’extinció. En total més de 50.000 orangutans han mort per culpa de la producció d’oli de palma.

Les persones que viuen en les zones desforestades sofreixen també les conseqüències. Per exemple, l’any 2018 se’n van desforestar uns 19,67 milions d’hectàrees de boscos només per plantacions d’oli de palma. Tota la gent (i de més éssers vius) que vivien en aquella zona es quedaren sense casa per culpa segurament “incendis accidentals”. Per si ja fos poc, els treballadors en aquests cultius són explotats. Els únics que surten guanyant són les empreses que produeixen aquest oli, ja que els que només fan la seva vida acaben malament i els que treballen ho fan en males condicions.

Oli de palma en la salut

Ja hem parlat de com afecte la producció de l’oli de palma. Encara no hem mencionat que consumim aquest tipus d’oli també és perjudicial per a la quantitat de greixos saturats. En aquesta imatge es comparen diferents olis i greixos:

Com es pot veure, l’oli de palma no és el que més greixos saturats té, però més de la meitat del seu total de greixos ho són. Consumir-ho eleva el colesterol, per tant, si no es controla, pot derivar a malalties cardiovasculars.

Què fer per millorar? 

Per sort, per anar a millor no fa falta deixar de consumir oli de palma. El certificat Roundtable on Sustainable Pal Oil (RSPO) marca si l’oli de palma és sostenible o no. És sostenible si per a la seva plantació s’han utilitzat camps naturals sense desforestar ni maltractar animals. Una bona notícia és que el 20% de l’oli de palma que es consumeix és d’origen sostenible.

Si voleu eliminar completament l’oli de palma de la vostra dieta per tot el que hi ha darrere i per la vostra salut, un donaré algunes eines per saber en quin productes hi ha i com identificar-lo. Les següents marques acostumen a portar oli de palma: Doritos, Panete, Kinder, Donuts, Ferrero Rocher, Weikis, Sugus, Príncipe, Purguer King, McDonals, Starbuks, Lancôme, Herbal Essences i Colgate. No obstant això, algunes vegades és difícil identificar si un producte porta oli de palma o no, ja que no sempre ho posarà per escrit. Altres vegades estarà escrit “oli de palmiste”, “mantega de palma”, “sodium palmitate” o “greix vegetal de palma”.

Més fonts d’informació 

Per a més informació sobre la producción d’oli de palma, aquí teniu un video fet per Berta Sàiz en colaboració amb Erin Marimon.

https://youtu.be/ZxFz1AhQxzs

 

I aquest és l’anuci de Greenpace sobre oli de palma:

 

Article escrit per Berta Sàiz de la revista Quatre Cantons Report que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.

 Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -