29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Un país amb dos partits

Els candidats del Partit Demòcrata i el Partit Republicà han ocupat la presidència dels Estats Units des de fa més d’un segle

Des del 1852, tots els presidents dels Estats Units han estat candidats del Partit Demòcrata o del Partit Republicà. Això vol dir que, des de fa més de 160 anys, el govern del país ha estat en mans de dos partits.

Existeixen altres partits als Estats Units, com el Partit Verd, el Partit Llibertari, el Partit Socialista i fins i tot existeix un Partit Comunista (amb una ideologia oposada al sistema capitalista que predomina al país).

En canvi, Demòcrates i Republicans han sabut adaptar-se als canvis històrics fins a dominar el sistema polític bipartidista: això vol dir que han anat alternar-se al poder durant dècades, sense que altres partits polítics puguin fer-los ombra.

 

Una història de rucs i elefants

El Partit Demòcrata (DP) es va fundar el 1828 i va ser un dels primers partits dels Estats Units. El símbol del partit és un ruc perquè el primer candidat que van presentar a les eleccions, Andrew Jackson, tenia fama de tossut i els seus oponents el van anomenar Andrew Jack-ass (burro).

En lloc d’enfadar-se, Jackson va aprofitar el sobrenom dient que el burro era un animal humil i molt treballador. Al final va guanyar les eleccions de 1828 i es va convertir en el 7e president d’Estats Units.

El 1854 es va crear el Partit Republicà (GOP). Els seus fundadors procedien de partits amb ideologies molt diverses, però tenien un objectiu comú: l’abolició de l’esclavitud. El primer president republicà va ser Abraham Lincoln, que va guanyar les eleccions el 1860.

La imatge dels Republicans és un elefant. L’origen d’aquest símbol està en una caricatura de 1874, que representa la derrota del GOP en les eleccions presidencials. Els Republicans van donar la volta a la historieta, assegurant que l’elefant és un animal fort i intel·ligent.

Thomas Nast va representar la derrota republicana com si un ruc disfressat de lleó (el Partit Demòcrata) espantés la resta d’animals de la ‘selva política’. L’elefant (Partit Republicà) simbolitza així un animal fàcil d’espantar. (Wikipedia)

Les claus per mantenir-se en el poder

La Constitució de 1787 facilita el sistema bipartidista: els partits grans obtenen representants més fàcilment, mentre que els partits petits necessiten molts més vots per aconseguir representació al congrés.

A més, la premsa acostuma a informar únicament sobre els dos partits principals, de manera que la resta de partits no apareixen als grans mitjans de comunicació. Trobar informació sobre els candidats i propostes dels partits minoritaris és complicat.

A més, Estats Units és un país tan gran i tan divers(50 estats i més de 320 milions de persones), que la ideologia de demòcrates i republicans pot canviar molt d’un estat a un altre.

Els representants d’un mateix partit poden defensar diversos interessos: per exemple, els demòcrates del sud són més conservadors que els demòcrates del nord. Això deixa poc espai a altres alternatives polítiques.

Existeixen una vintena de partits registrats als Estats Units però, de moment, només són prou grans per accedir al poder. (Arxiu)

 

Entrar a la política costa diners

Preparar la campanya electoral, fer mítings davant de milers de persones, viatjar per tot el país amb un equip de comunicació… és molt car! Els partits tenen un pressupost assignat pel Congrés, però també poden rebre donacions.

Les donacions a partits estan controlades per la Comissió Electoral dels Estats Units: hi ha un límit en la quantitat de diners que les persones i empreses poden donar als partits. D’aquesta manera s’intenten evitar els favors polítics: que grans companyies o empresaris aconsegueixin favors del govern a canvi de diners.

Per exemple, a una empresa petroliera no li interessa que s’impulsi l’energia solar o eòlica. Per influir en la política energètica del país, donarà molts diners a un partit perquè el seu candidat guanyi. Així tindran un president a favor seu i podran pressionar-lo perquè no inverteixi en energies renovables.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -