El règim de Corea del Nord és molt reservat amb la seva manera de governar, però manté una disputa oberta amb el líder dels Estats Units
Per Anton Rosa
El món viu amb un ull posat a Corea del Nord, un dels països més aïllats del món. El règim nord-coreà intenta controlar tota la informació que es publica sobre el país, impedeix utilitzar les xarxes socials i ofereix només una versió: la del líder Kim Jong-Un.
No obstant això, els últims assajos amb armes nuclears han encès les alarmes al Sud-est Asiàtic. La comunitat internacional tem que l’enfrontament de Kim Jong-Un amb Donald Trump, el polèmic president d’Estats Units, acabi en una guerra nuclear.
La part nord de la península de Corea és un dels territoris més hermètics del món. Visitar aquest país no és fàcil i requereix d’un visat especial. El nom oficial és República Popular Democràtica de Corea (RPDC) i la seva capital és Pyongyang.
Del comunisme a la filosofia ‘Juche’
Corea del Nord és un dels últims estats d’ideologia comunista juntament amb altres països com Xina o Cuba. Els seus habitants no tenen lliure accés a internet i veneren al seu líder suprem gairebé de manera religiosa.
L’oposició al règim es castiga de manera molt dura. Part de la informació que es coneix sobre Corea del Nord procedeix de desertors que han aconseguit escapar del país, arriscant la seva vida.
Seguint les idees comunistes, el règim nord-coreà assegura que el país és autosuficient: no comercia amb altres països (si no són comunistes), ni tampoc exporta menjar ni materials. Segons aquesta ideologia econòmica, coneguda com ‘Juche’, les empreses de producció i l’agricultura estan controlades per l’estat.
La política ‘Songun’ de Kim Jong-Un, l’últim capdavanter de la dinastia Kim, prioritza les mesures militars. Per això l’exèrcit coreà és un dels més grans del món i compta amb prop d’un milió de soldats.
Un gran poder militar
En ser un país tan secret i tan estricte amb la informació, es desconeix quin és el seu potencial militar o de quin tipus d’armes disposa.
Xina és el seu gran aliat i la seva principal font d’aliment i energia. A més, el gegant asiàtic juga un paper fonamental com a mediador entre Estats Units i Corea del Nord.
Aquesta mediació s’ha complicat des del passat estiu. Els científics de la República Popular Democràtica de Corea van presentar dues grans novetats: van demostrar que els seus míssils de gran abast poden arribar a la costa oest d’Estats Units i van realitzar el sisè assaig nuclear en 11 anys.
En aquesta última prova es va detonar una bomba d’hidrogen en un túnel subterrani. La nova arma és molt més potent que les bombes que van destruir les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki durant la Segona Guerra Mundial.
L’enfrontament amb Estats Units
Entre 1950 i 1953, la República Popular Democràtica de Corea es va enfrontar a Corea del Sud, que comptava amb el suport de països com Estats Units, i el conflicte va provocar més de 3 milions de morts. Però la guerra que va enfrontar a les dues Corees encara no ha acabat.
Al final de la guerra, els dos governs van signar un armistici, un pacte per no agredir-se mútuament. No obstant això, més de seixanta anys després, el règim de Kim Jong-un i Corea del Sud encara no han signat la pau. Actualment, els dos territoris estan separats per una zona desmilitaritzada.
A més, la tensió ha augmentat des que Donald Trump és el president a la Casa Blanca. Estats Units és un dels grans aliats de Corea del Sud, un país al que recolza militarment. I Corea del Nord no està disposada a cedir el seu poder en aquesta zona.
És una lluita entre dos països molt poderosos: tots dos tenen un important arsenal armamentístic, que podria afectar la seguretat de tot el planeta.
Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English