Pantalla sí o pantalla no? El veritable repte és l’equilibri digital a les aules
En els darrers mesos, el debat sobre l’ús de dispositius digitals a les escoles espanyoles s’ha intensificat i algunes comunitats ja han començat a impulsar mesures al respecte.
En els darrers mesos, el debat sobre l’ús de dispositius digitals a les escoles espanyoles s’ha intensificat i algunes comunitats ja han començat a impulsar mesures al respecte.
Així, per exemple, Madrid ha anunciat que a partir del curs 2025/26 limitarà l’ús de pantalles a Infantil i Primària, amb normes molt estrictes per evitar l’ús individual de dispositius i tasques digitals fora de l’horari escolar. Catalunya, per la seva banda, es planteja també limitar l’ús de pantalles i mòbils per millorar l’aprenentatge.
La tecnologia com a aliada de l’aprenentatge
Segons expliquen els experts d’ACER, el gran dilema no és escollir entre tecnologia o no, sinó aprendre a trobar un equilibri saludable. L’ús moderat i ben guiat de dispositius digitals està associat a millors resultats acadèmics, segons l’informe PISA 2022, que demostra que entre una i cinc hores diàries d’ús amb finalitats educatives milloren el rendiment en matemàtiques i fomenten l’autonomia de l’estudiant.
En canvi, l’ús per a oci sol generar distraccions que fan baixar les notes. A més, l’ansietat que senten molts joves per no tenir el mòbil a prop mostra que no es tracta només de tecnologia, sinó de com es gestiona i s’integra a la vida dels alumnes.
I què passa si no fem servir tecnologia?
Limitar o evitar la integració de la tecnologia a les aules també pot comportar riscos importants. En un món cada cop més digitalitzat, no disposar de recursos tecnològics adequats pot tenir conseqüències com les següents:
- Incrementar la bretxa digital: Els estudiants que no tenen accés o experiència amb tecnologies a l’escola queden en desavantatge davant aquells que sí les dominen, cosa que pot augmentar les desigualtats socioeconòmiques.
- Preparar-se pitjor per al futur laboral i social: Les competències digitals són essencials en gairebé totes les professions actuals i futures. No desenvolupar-les a l’escola pot deixar els alumnes menys preparats per als reptes del segle XXI.
- Perdre oportunitats pedagògiques: La tecnologia permet personalitzar l’aprenentatge, fer-lo més interactiu, atractiu i efectiu. No aprofitar aquestes eines significa deixar passar beneficis educatius comprovats, com l’aprenentatge basat en jocs, simulacions o laboratoris virtuals.
- Reduir la capacitat dels docents per innovar i adaptar l’ensenyament: Sense tecnologia, els mestres perden accés a recursos i dades útils que els ajuden a identificar dificultats i millorar el suport individualitzat.
Què fan altres països?
L’OCDE ha publicat recentment un informe titulat “How’s Life for Children in the Digital Age?” que subratlla que els mestres i educadors tenen un paper clau per ensenyar als nens a utilitzar la tecnologia amb sentit, prevenir riscos i desenvolupar habilitats digitals.
Per exemple, a Alemanya, es recomana limitar el temps de pantalla a 60 minuts diaris per als nens de primària. Per la seva banda, Austràlia aconsella no més de dues hores diàries de temps recreatiu davant la pantalla per a nens i adolescents, sense comptar l’ús amb finalitats educatives.
Aquestes recomanacions reconeixen que no tot el temps davant una pantalla és igual: la clau està a diferenciar entre oci i aprenentatge.
A Espanya, l’estudi d’European Schoolnet revela que és l’únic país europeu amb una digitalització curricular completa a tots els nivells educatius, però també un dels que ha decidit limitar l’ús de mòbils personals a classe, com a mesura per reduir riscos per a la salut mental i el benestar.
Mòbil vs portàtil escolar
Una distinció fonamental que sovint passa desapercebuda és que els mòbils personals són difícils de controlar, molt propensos a distraccions i poc adequats per crear continguts educatius. En canvi, els portàtils escolars permeten als professors gestionar-ne l’ús, limitar accessos i aprofitar tot el potencial de l’aprenentatge digital.
Tecnologies innovadores com Acer User Sensing ajuden a promoure el benestar digital i un ús conscient del dispositiu a l’aula, cosa que serveix com a exemple que la tecnologia ben implementada pot ser una gran aliada per a docents i alumnes.
I ara què?
El veritable repte no és prohibir o permetre pantalles, sinó trobar l’equilibri que permeti aprofitar les enormes oportunitats educatives que ofereixen sense ignorar els riscos.
Incorporar la tecnologia com a part integral del procés educatiu, fent-la servir amb criteri i propòsit, és la clau per preparar els estudiants per a un món cada cop més digital. Per aconseguir-ho, les escoles necessiten recursos, dispositius i formació adequats.
Descobreix més sobre Acer For Education aquí