25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Pel·lícules per entendre la Revolució Russa

Històries del setè art per endinsar-se en l’època de la revolució comunista

La Revolució Russa va ser un episodi històric que va transformar completament el món modern. Existeixen poques pel·lícules que parlin sobre el tema, però sí que hi ha molts exemples de material audiovisual amb finalitats propagandístiques produït pel govern comunista.

A principis del segle passat, no tothom podia permetre’s una ràdio (o una tele, més endavant), així que el cinema era un mitjà de propaganda molt efectiu perquè arribava a molta gent en poc temps. Les pel·lícules del règim eren una forma d’adoctrinar la societat amb els valors comunistes.

Cinema de propaganda

Hi ha dos títols clàssics del cinema comunista, en blanc i negre, que sobresurten entre la resta: El cuirassat Potemkin i Octubre. Ambdues es van estrenar el 1925, just quan el règim comunista de Stalin començava, i les dues van ser dirigides per Serguei Eisenstein, considerat un dels pares del cinema modern.

Les dues pel·lícules narren els fets que van provocar la revolució popular i la instauració del règim comunista de forma propagandística (defensant el paper del govern comunista i criticant l’actuació dels opositors).

Tot i així, es consideren obres d’art cinematogràfiques. Algunes de les seves escenes continuen sent homenatjades avui dia pels mestres del setè art.

La revolució al cinema modern

Una mica més recents són dos films d’animació que també parlen de la Revolució russa.

La pel·lícula Anastàsia de Fox Animation Studios està basada en la història d’un personatge real: Anastàsia Romanov, l’únic membre de la família reial russa que va sobreviure a la matança del 1918 en què van morir el tsar Nicolau II, la seva dona i els seus fills. La llegenda explica que Anastàsia, la filla petita del tsar, va aconseguir escapar-se dels soldats comunistes i amagar-se a Europa.

Un altre clàssic de l’animació és La rebel·lió dels animals, que reprodueix fidelment el genial llibre de George Orwell. Aquesta història és una metàfora sobre l’autoritarisme que va arribar després de l’idealisme de la Revolució russa.

Una altra història sobre la Revolució del 1917 que es va adaptar de les pàgines del llibre a la gran pantalla va ser El doctor Givago.

I per entendre per què el poble estava tan fart de la família reial russa fins al punt de provocar una revolució, recomanem una sèrie documental de tres episodis: L’Imperi dels tsars. En aquest cas es demostra que la realitat supera gairebé sempre la ficció.

https://youtu.be/_OpdLVwuNnE

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -