29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Pel·lícules i sèries per aprendre sobre sexualitat

Recopilem una llista de produccions audiovisuals que trenquen amb la imatge estereotipada del sexe i reflecteixen la sexualitat de manera realista

Les pel·lícules, les sèries de ficció o els llibres són un bon reflex de com funciona una societat en un moment determinat. Quan parlem de sexualitat, aquest tipus d’obres han ofert durant anys una imatge estereotipada de les relacions sexuals.

La majoria de pel·lícules, per exemple, no mostren correctament els orgasmes femenins, a les escenes de sexe gairebé mai inclouen pràctiques sexuals prèvies a la penetració com la masturbació, i molt poques vegades s’hi mostra un sexe segur on els personatges facin servir preservatius.

Aquesta imatge poc realista del sexe pot dur els joves a sentir-se confosos i frustrats, ja que esperen que les seves relacions s’assemblin a les que apareixen a la pantalla gran. Això també pot afectar la seva autoestima quan s’adonen que la seva realitat sexual mai serà com aquesta visió idealitzada.

Per això és important conèixer i difondre obres culturals que ofereixen una representació més realista de la sexualitat. A continuació en recopilem alguns exemples.

Pel·lícules sobre sexualitat

La vida d’Adele (2013) és una pel·lícula que tracta sobre el descobriment de l’homosexualitat durant l’adolescència. La pel·lícula gira al voltant de l’Adèle, una adolescent que descobreix la seva orientació sexual quan coneix una estudiant d’art més gran que ella, amb qui té una connexió emocional i sexual.

Sobre el despertar de la sexualitat durant la joventut també parla Call me by your name (2017), on s’exalta la sensualitat del plaer i el desig​​ en una relació homosexual. La pel·lícula narra la història d’amor entre Elio Perlman, un adolescent de 17 anys, i Oliver, de 28, al llarg d’un estiu al nord d’Itàlia.

La sexualitat engloba altres conceptes més enllà de les relacions sexuals com, per exemple, les infeccions de transmissió sexual. Per entendre la realitat de les persones que pateixen aquestes malalties podem veure 120 pulsacions per minut (2017), una pel·lícula sobre l’epidèmia de la sida durant els anys 90.

Una pel·lícula per entendre les diferències entre sexe i gènere és XXY (2007), que explica la història de l’Alex, una persona intersexual que des que va néixer ha estat considerada una dona. Amb 15 anys es muda amb els seus pares a un poblet davant del mar per evitar ser rebutjada per la societat.

A Girl (2018) coneixem la història de la Lara, una jove trans de 15 anys que somia amb convertir-se en ballarina. Al llarg de la pel·lícula, la protagonista ha d’enfrontar-se a realitats com el tractament hormonal o l’assetjament per part de les seves companyes.

Sèries sobre sexualitat

La sèrie Sex Education (2019-) s’ha convertit en un dels fenòmens de Netflix. Explica la història de l’Otis, un adolescent que munta el seu propi consultori sexual a l’institut seguint els passos de la seva mare, que és sexòloga. La sèrie tracta temes com la importància de la comunicació en el sexe, la salut mental i la llibertat sexual, entre d’altres.

Masters of Sex (2013-) és una sèrie de televisió ambientada en la dècada de 1950 que tracta sobre la investigació i la relació entre el Dr. William Masters i Virginia Johnson, dos investigadors pioners de la sexualitat humana que trenquen els tabús de l’època. Junts intenten desxifrar les bases científiques del comportament sexual.

A Merlí (2015-2018) coneixem la història d’un professor de filosofia i el seu grup d’alumnes a l’institut. Durant tres temporades es tracten temes com la llibertat sexual i el respecte a la diversitat. Entre tots els personatges hi ha en Bruno, un adolescent que intenta acceptar la seva homosexualitat en un món heternormatiu.

La sèrie Pose (2018-2021) tracta sobre l’escena cultural afroamericana i llatina LGTBIQ+ de la ciutat de Nova York a la dècada dels 80 i 90. La sèrie mostra identitats i orientacions sexuals diferents, a més de reflectir la història de personatges que contrauen la sida i han de lluitar contra la malaltia.

En el camp de l’animació destaquem Big Mouth (2017-), una sèrie sobre l’amistat del Nick i l’Andrew durant la seva pubertat. Solen anar acompanyats dels Monstres Hormonals, personatges que representen moments clau com els canvis corporals o d’estat d’ànim. La sèrie també tracta temes com l’atracció sexual o la menstruació.

Llibres per continuar aprenent

Si preferim la literatura, també hi ha molts llibres amb els quals continuar aprenent sobre sexualitat. Esto no es un libro sobre sexo (2016) de Chusita Fashion Fever és una guia que resol alguns dels dubtes més freqüents relacionats amb el sexe.

A El llibre vermell de les nenes (2020), l’autora Cristina Romero acompanya les nenes cap a la seva pubertat i maduresa. El llibre mostra una imatge natural de les dones, lluny de la hipersexualització. També hi és molt present el tema de la menstruació.

Explica-m’ho (2021) és un llibre de la pedagoga alemanya Katharina von der Gathen on es recullen preguntes reals d’estudiants als quals imparteix tallers d’educació sexual. En total, hi ha 101 preguntes relacionades amb la sexualitat i l’adolescència.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -