7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Per què Estats Units vol prohibir TikTok?

El govern de Trump diu que l’aplicació és una amenaça per a la seguretat nacional, mentre que TikTok nega les acusacions

TikTok és una de les xarxes socials més populars entre els adolescents. És una aplicació que permet compartir vídeos curts i que, actualment, té 800 milions d’usuaris actius al voltant del món.

La majoria del seu públic és molt jove. Als Estats Units, el 32,5% dels seus usuaris tenen menys de 20 anys, i el 29,5% té entre 20 i 30, segons el portal Statista.

Malgrat la seva popularitat, el govern dels Estats Units volia prohibir-ne les descàrregues de l’aplicació al país des de la nit del diumenge 27 de setembre. La mesura, de moment, ha quedat bloquejada per la decisió d’un jutge estatunidenc, a petició dels advocats de l’aplicació. Però per què Trumo vol prohibir-la?

 

Molt popular en molt poc temps

TikTok és una aplicació d’origen xinès. L’empresa propietària de l’aplicació, ByteDance, primer la va llançar a la Xina sota el nom Douyin el 2016. Un any més tard la va obrir a la resta del món amb el nom TikTok.

L’any 2017 ByteDance va comprar Musical.ly, una aplicació similar molt popular als Estats Units. En fusionar-se l’any 2018, els usuaris de Musical.ly van passar a ser de TikTok. Des de llavors, la popularitat de l’aplicació no ha deixat d’augmentar, especialment durant la quarantena decretada per la Covid-19, i és una de les xarxes socials que més ràpidament ha crescut en els últims mesos.

El contingut que es troba en l’aplicació acostuma a mostrar balls, escenes còmiques o a persones emulant cantar cançons dels seus artistes preferits.

https://youtu.be/5ooGSP4UA60

Però algunes investigacions periodístiques han assenyalat que l’aplicació podria censurar contingut crític amb el partit comunista xinès i que podria limitar la difusió de vídeos que mostressin pobresa o a persones considerades menys atractives pels moderadors de l’aplicació.

 

Problemes de seguretat?

Des de fa uns mesos, el govern dels Estats Units defensa que el fet que l’aplicació tingui origen xinès podria suposar un problema de seguretat. El 2017 la Xina va aprovar la Llei de Seguretat Nacional, segons la qual s’obliga a qualsevol organització o ciutadà del país a “secundar, ajudar i cooperar amb el treball d’intel·ligència estatal”.

El govern dels Estats Units interpreta que les empreses xineses han de col·laborar amb el règim xinès i ha acusat en diverses ocasions a l’aplicació de cedir dades personals dels ciutadans estatunidencs al país asiàtic.

A finals del 2019, la seu del Departament de Defensa dels Estats Units, coneguda com El Pentàgon, va prohibir als soldats i militars utilitzar l’aplicació en els seus telèfons per considerar-la una amenaça cibernètica.

L’Índia va prohibir l’aplicació a principis de juliol juntament amb altres d’origen xinès, en un moment en el qual el país tenia tensions amb la Xina. D’altra banda, l’Oficina del Comissionat d’Informació de Regne Unit, que vetlla per la privacitat dels britànics, també està investigant TikTok.

 

Vendre TikTok a una empresa estatunidenca per seguir al país

Els responsables de l’aplicació han negat cedir dades personals dels seus usuaris al partit comunista xinès en diverses ocasions, i el portaveu d’exteriors del país va dir que la campanya estatunidenca en contra de TikTok era “pura manipulació” i que, si els Estats Units seguia amb ella, “patiria les conseqüències”.

Malgrat això, el govern estatunidenc va afirmar que prohibiria TikTok al país tret que l’aplicació es vengués a una empresa estatunidenca. Segons el govern nord-americà, aquesta seria una manera d’assegurar que les dades personals dels usuaris no es compartissin amb la Xina.

Oracle, empresa favorable a Trump, i Walmart són les firmes que més probabilitats tenen de comprar part de TikTok, tot i que encara no han arribat a un acord. Si no es troba un comprador, els usuaris estatunidencs que ja tinguin l’aplicació descarregada podran continuar utilitzant-la fins al 12 de novembre.

 

Tensió entre la Xina i els Estats Units

Aquesta polèmica s’emmarca en la tensió que viuen la Xina i els Estats Units. Tots dos països tenen sistemes polítics i econòmics diferents, que competeixen per establir la seva influència en el món.

Fins fa pocs anys, les grans empreses tecnològiques eren estatunidenques. No obstant això, els avanços tecnològics de la Xina, tant en telefonia mòbil com també en tecnologia 5G, que són i seran molt importants en l’economia mundial, han provocat friccions entre tots dos països.

Per això, és complicat saber fins a quin punt la prohibició de TikTok respon a preocupacions sobre la privacitat, a una estratègia per controlar millor l’economia i el mercat de la tecnologia global per part dels Estats Units, o a una combinació d’ambdues.

Fonts: The Interceipt, The Guardian, Statista, BBC, Vox.com

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -