19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Periodisme mòbil: una forma diferent d’explicar històries​

Els smartphones i les tauletes ens permeten fer periodisme, però és necessari comprovar les dades ​

Per Laura Andrés Tallardà

Càmeres gegants, trípodes, gravadores, micròfons, ordinadors o fins i tot llibretes dibuixen el paisatge periodístic dels grans mitjans de comunicació. Però, a vegades, una eina molt poderosa i fàcil de fer servir pot trobar-se en les nostres butxaques i ajudar-nos a fer periodisme: el mòbil.

El MOJO (Mobile Journalism o Periodisme Mòbil), permet explicar històries d’una forma diferent i està guanyant presència. El periodisme mòbil és el que pot realitzar-se amb smartphones o amb tauletes. Normalment la informació es capta, edita i distribueix a través d’aquests suports.

A causa de la gran multitud d’eines i formats disponibles, els periodistes d’avui dia ja no només escriuen text. Creen les peces periodístiques pensant en com poden adaptar-les a diverses plataformes o com poden utilitzar diferents tipus de material audiovisual.

És important que les històries vagin més enllà i siguin immersives, que ens permetin viatjar d’alguna manera al lloc dels fets. “Tenim més plataformes: hem d’unir paraules, vídeos i gràfics en un contingut immersiu convincent que va molt més enllà del text unidimensional d’una pàgina”, va explicar James Toney, redactor cap de News Associates.

“Tenim moltes més formes d’explicar les nostres històries ara. Podem fer servir dades i gràfics, imatges tant en moviment com immòbils per agregar profunditat i context”, va afegir el periodista.

En el Grau en Periodisme i Comunicació Corporativa de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Blanquerna es forma tecnològicament als estudiants perquè siguin capaços de treballar en diferents àrees del coneixement i en diferents suports.

Substituir una Canon C100 per un iPhone 6S​

A en Dougal Shaw, periodista de la BBC, accidentalment se li va esgotar la bateria de la seva càmera abans d’un enregistrament. Tenia dues opcions: anar-se’n cap a casa o fer servir el mòbil. Així va ser com, després de provar-ho, va decidir substituir la seva càmera Canon C100 pel seu iPhone 6S Plus durant el juny de 2016.

“En els últims anys, la qualitat del vídeo d’un telèfon realment ha millorat: ho pots veure quan estàs editant a l’ordinador i no hi ha molta diferència entre allò que filmes amb la teva càmera i el vídeo de l’smartphone”, va exposar Shaw.

“Quan treballes de periodista audiovisual ets el tècnic de so, el tècnic d’il·luminació, el productor i l’operador de càmera, per la qual cosa portes molt equip, és un mal de cap”, va dir Shaw a Journalism.co.uk.

A més, el mòbil pot resultar més amigable per als entrevistats.“Quan estàs filmant algú nerviós o a una persona amb problemes per parlar en públic, poden reprimir-se si els enfoques amb una càmera gran. Però un telèfon és molt més petit i és un objecte al qual estan acostumats, per la qual cosa és molt més relaxat i pròxim”, va afirmar Shaw.

Un telèfon intel·ligent. (Pinkypills / Getty)

És important comprovar les fonts d’informació

EL MOJO permet una major immediatesa, però depenent de l’equip, la qualitat de les imatges d’una càmera serà superior a la d’un mòbil.

Els mòbils ens permeten compartir informació fàcilment a través de les xarxes socials. Comunicar-nos és més fàcil que mai.​

Però publicar informació no converteix a una persona en periodista automàticament: és necessari comprovar la informació per a evitar difondre o consumir notícies falses.

I tu, t’atreveixes amb el MOJO? ​

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -