3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

Petita història de les dones escriptores

Jane Austen, Mary Shelley o Rosalía de Castro són algunes de les autores que van obrir el camí de les dones en la literatura

Per Judith Vives 

Avui en dia, llegir novel·les o assaigs escrits per dones és força habitual. No obstant això, l’existència de dones escriptores ha estat, al llarg de la història, un fet excepcional. En l’àmbit literari, com en molts altres, la dona també va quedar relegada a un segon pla.

La visió sociològica de la dona al llarg de la història la va empènyer a adoptar un paper en el que les seves funcions es limitaven a l’àmbit domèstic. Sense oportunitat d’instruir-se, no van ser moltes les dones que van tenir un paper important en la literatura abans dels segles XIX i XX. Però si mirem amb més detall, podem rescatar alguns noms.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, repassem amb Legiland alguns dels moments clau en la història de les dones escriptores.

Les Trobairitz de l’Edat Mitjana

A l’edat mitjana hi havia un grup de dones poetes anomenades les Trobairitz. En aquella època, escriure era un ofici només reservat als homes i les dones trobaven molts obstacles per accedir a la cultura. Malgrat aquesta situació, les dones volien expressar-se i va sorgir durant el segle XIII aquest grup de dones que composaven poemes i després els recitaven.

Els seus poemes escrits en llengua occitana parlaven de l’amor des del seu punt de vista i dirigien les seves composicions amoroses a cavallers, trobadors i altres dones, mai als seus marits.

En el seu moment, les Trobairitz van ser molt respectades, però després van caure en desprestigi des de la visió misògina de la societat fins que van ser recuperades al segle XX. Entre elles, destaca Maria de França qui reivindica en la seva obra la mateixa igualtat i llibertat per a dones que homes. També Bieris de Romans, que es va atrevir a dedicar els seus versos a una altra dona.

Les primeres escriptores feministes

Després de l’Edat Mitjana, hem de fer un gran salt en la història fins arribar a l’Anglaterra de finals de segle XVIII, on Jane Austen va esdevenir una de les primeres escriptores “feministes“.

Tot i això, en el seu moment l’autora va haver de signar amb pseudònim les seves primeres obres. Ho va fer amb By a Lady, com un gest subtil que amagava una gran reivindicació feminista.

L’obra de Jane Austen compta amb moltes protagonistes dones que, tot i pertànyer i seguir els cànons de l’època, també prenen una posició més independent. Això és molt evident en obres com Orgull i prejudici o Sentit i sensibilitat.

També en aquella època apareix una autora tan important per a la literatura fantàstica i de terror com és Mary Shelley. Ella va ser la creadora del mític Frankenstein, la qual es considera la primera obra de ciència ficció de la història.

Tot i que Shelley no pensés les seves obres en termes feministes, cal reivindicar-la pel seu pes tan fonamental en la història de la literatura.

Les germanes Brontë van prendre el relleu de Jane Austen ja al segle XIX, en plena època victoriana. Malgrat haver d’escriure sota pseudònim, el temps les ha col·locat en un lloc privilegiat dins de la gran literatura universal.

Les tres germanes Charlotte, Emily i Anne van lluitar malgrat la seva situació socioeconòmica per escriure, publicar i ser elles mateixes amb històries precursores del feminisme, no només per anar en contra de la moral victoriana, sinó també en convertir-se en exemple de l’empoderament femení.

Informació elaborada en col·laboració amb Legiland

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -