19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Pluja de plàstics

Els residus plàstics contaminen el nostre entorn: espais naturals, ciutats, oceans i fins i tot l'aire que respirem

El plàstic s'ha convertit en el problema de contaminació més greu del planeta. L'Organització de les Nacions Unides adverteix des de fa temps de l'amenaça que suposen els milions de tones de plàstics que cada any aboquem al medi ambient.

Segons els càlculs de l'ONU, cada minut es compren un milió d'ampolles de plàstic i es consumeixen 500.000 milions de bosses cada any. Com a conseqüència, tones i tones de residus plàstics acaben als mars i oceans i afecten l'ecosistema marí. Aquesta situació s'ha agreujat per culpa de la pandèmia, amb l'ús de milers de milions de màscares i guants d'un sol ús a tot el món.

El més perillós d'aquestes deixalles no són els grans residus sinó els microplàstics, partícules diminutes més petites que un gra d'arròs que són molt difícils d'eliminar i poden fins i tot introduir-se en l'organisme d'alguns éssers vius. Ara, els científics han descobert que aquests residus també han arribat a l'atmosfera.

Una investigació publicada a la revista de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units demostra que gran part dels microplàstics que es troben a l'atmosfera provenen de residus plàstics produïts a terra, sobretot a les carreteres, a causa del desgast dels pneumàtics i la contaminació dels vehicles.

Després aquestes partícules segueixen un cicle que va de la terra al mar i del mar a l'atmosfera, igual que passa amb el cicle de l'aigua. D'aquesta manera, a moltes parts del món ja s'ha observat una pluja de microplàstics.

D'altra banda, un estudi publicat per la revista científica Nature indica que la contaminació atmosfèrica a l'Índia ha empitjorat per la presència de microplàstics a l'aire. A les grans ciutats, on viu més gent i es generen més residus, hi ha una massa d'aire contaminat anomenada “boina tòxica” que cobreix la zona de manera permanent i suposa un problema greu de salut pública.

L'Índia és el segon país més poblat del planeta i, com a conseqüència, també és un dels més contaminants del món. Els nivells de contaminació a l'aire superen sovint els límits de seguretat, fet que obliga les autoritats a tancar escoles i centres públics.

L'origen del plàstic

El plàstic és un material barat i molt fàcil de treballar que es troba a gairebé tots els aspectes de la nostra vida: roba, calçat, material escolar i d'oficina, embolcalls de menjar, objectes de cuina, mobles, joguines, dispositius electrònics, vehicles… És difícil no trobar plàstic al nostre voltant!

Els primers plàstics van sorgir en un laboratori a mitjan segle XIX, però no van començar a fabricar-se en sèrie fins a principis del segle XX. La baquelita, creada el 1907 pel químic Leo Baekeland, es considera el primer plàstic sintètic que es va utilitzar a nivell industrial.

La invenció del plàstic va revolucionar la manera de fabricar productes i també va canviar la nostra manera de consumir. De sobte va aparèixer el concepte “d'un sol ús”: el plàstic no durava tant com el metall, el vidre o la fusta, però era molt més fàcil de produir i, si es trencava, podia reemplaçar-se fàcilment.

Avui dia, la majoria de productes ja no es fan ni es compren perquè durin molt de temps. El problema és que el consum de plàstics va associat a una gran quantitat de residus: des que es van inventar els primers materials, l'ésser humà ha produït més de 8.000 milions de tones de residus a tot el món.

Viure sense plàstic?

Davant d'aquest problema tan greu, els últims anys han sorgit diverses iniciatives per a reduir el consum de plàstic i reconvertir els residus.

Científics de tot el món treballen per donar un nou ús als residus plàstics. Avui dia, aquests materials s'utilitzen per fabricar teles impermeables, soles de calçat esportiu i fins i tot per pavimentar les carreteres. Els plàstics més durs també serveixen per fer mobiliari urbà o cases prefabricades.

Una de les accions més importants ens implica a nosaltres i el nostre estil de vida: es tracta de reduir els plàstics d'un sol ús. Com? Anant a comprar amb una bossa de roba o tote bag per no haver de demanar-ne una a la botiga, tenir un ampolla de vidre per emplenar en lloc de comprar ampolles de plàstic, portar el teu propi menjar en una carmanyola per no haver de comprar aliments en envasos d'un sol ús…

També és important canviar els nostres hàbits i consumir amb consciència: comprar a granel en botigues del barri en lloc de grans superfícies, llegir les etiquetes per comprovar l'origen dels productes, invertir en productes una mica més cars però que duren més… Cada petit gest compta i, si tots ens unim, el canvi tindrà un efecte real sobre la salut del planeta.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -