29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Com es posa nom als ciclons?

Huracans, tifons i ciclons són batejats amb noms de persones per identificar ràpidament cada fenomen meteorològic

Cadascun dels tifons, ciclons i huracans tropicals detectats pels serveis meteorològics rep un nom propi i individual que no es repeteix mai.

Posar-los nom permet identificar els fenòmens climatològics amb rapidesa i antelació per si cal avisar la població. Resulta més fàcil recordar el nom d’una persona que no pas un nombre o un codi.

Cada zona del planeta que registra la presència de ciclons té la seva pròpia llista de noms. Solen ser noms d’origen anglès, espanyol i francès, en referència als països afectats.

Quan comença la temporada d’huracans, els noms de la llista queden ordenats alfabèticament: el nom del primer huracà o cicló comença per A, el segon per B, i així successivament… A més a més, s’alternen els noms d’home i de dona.

Encara que l’alfabet tingui 26 lletres, les llistes d’huracans només tenen 21 noms: a totes les regions s’exclouen els noms que comencen per les lletres Q, U, X, Y i Z, ja que són més difícils de trobar.

A més a més, quan un huracà, tifó o cicló ha provocat una gran catàstrofe, el nom es retira de la llista i ja no es pot tornar a utilitzar com a homenatge a les víctimes.

 

Sis anys de llistes

L’Organització Meteorològica Mundial elabora sis llistes de noms, una per a la temporada d’huracans en curs i la resta per als propers anys. Cada llista té 21 noms i cada any es va alternant un nom masculí i un altre de femení en primer lloc.

Quan s’acaba el període de sis anys, les llistes tornen a repetir-se cíclicament. L’any 2019, el cicle de llistes va tornar a començar.

En el cas que es produeixin més de 21 huracans o ciclons en un mateix any, com va succeir el 2005, el número 22 s’anomenaria seguint l’alfabet grec (alfa, beta, etc.).

 

L’origen dels noms

La pràctica de posar nom als huracans, tifons i ciclons existeix des de finals del segle xviii.

Fins a principis del segle xx, als huracans que hi havia a les illes espanyoles del Carib els posaven el nom del sant patró del dia. En aquella època encara es creia que els desastres meteorològics eren una providència divina.

L’actual sistema de noms va ser inventat pel meteoròleg australià Clement Lindley Wragge a la fi del segle xix. Va començar utilitzant les lletres de l’alfabet grec i es va servir de personatges mitològics, noms de dones i fins i tot de polítics que no li agradaven!

Durant la dècada de 1950, el Servei de Meteorologia dels Estats Units (NWS) va començar a elaborar llistes de noms per utilitzar a nivell global, encara que en aquell moment només se’n feien servir de femenins per als fenòmens meteorològics.

Unes dècades més tard, diversos grups feministes van criticar la decisió de l’NWS perquè consideraven que fer ús només de noms de dona per designar els huracans era una forma de masclisme, ja que eren fenòmens imprevisibles i perillosos.

Així va ser com, a partir del 1979, es van començar a alternar noms masculins i femenins mantenint l’ordre alfabètic.

https://twitter.com/MexOMM/status/1107993263963811841

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -