18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Protestar a través del vot

El vot en blanc, el vot nul i l’abstenció són formes de mostrar el desacord dels electors amb els governants

Els ciutadans espanyols més grans de 18 anys podran votar a les properes eleccions generals per elegir els seus representants al Congrés i el Senat i, com a conseqüència, escollir el president del govern.

Votar és un dret protegit per llei, però no és una obligació. Els votants poden optar per no votar cap partit o fins i tot no acudir al col·legi electoral.

El vot en blanc, el vot nul o l’abstenció són tres maneres de mostrar el desacord o fins i tot la indignació dels ciutadans amb la forma de governar dels polítics.

 

El vot en blanc

Quan un votant no se sent identificat amb les propostes de cap partit, una de les opcions és votar en blanc: dipositar a l’urna un sobre sense cap papereta a dins.

A l’hora del recompte, el vot en blanc no s’adjudica a cap partit però sí que se suma al nombre total de vots. Com a conseqüència, augmenta el nombre de vots necessaris per aconseguir un escó.

A més a més, això també provoca que sigui més difícil per als partits més petits aconseguir el percentatge mínim de vots per obtenir representació al Congrés o el Senat.

El missatge del vot en blanc transmet que la persona no té clar a qui donar suport i no vol elegir cap dels partits que es presenten.

A diferència del vot nul, el ciutadà que vota en blanc està d’acord amb el sistema electoral.

 

El vot nul i l’abstenció

Es considera un vot nul quan dins del sobre hi ha alguna cosa més a part de la papereta del partit que es vol votar.

Un sobre amb més d’una papereta de diferents partits, amb una papereta marcada més d’una vegada o que conté missatges, símbols o qualsevol altre objecte és invàlid.

El vot nul és la forma de protesta més evident contra els partits i contra el sistema electoral vigent.

https://www.instagram.com/p/BwIGJs4Ffdu/?utm_source=ig_embed

D’altra banda, l’abstenció o la decisió de no anar a votar respon a diferents motius: indiferència, descontentament, oblit, malaltia, etc.

L’abstenció no modifica els resultats, però sí que disminueix la legitimitat dels resultats.

Un percentatge d’abstenció alt representa el descontentament dels ciutadans amb el sistema polític. Paradoxalment, en unes eleccions on hi hagi molta abstenció, el govern que surti serà encara menys representatiu.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -