El PP obté el pitjor resultat de la seva història, mentre que l’extrema dreta de Vox aconsegueix 24 escons
El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) ha guanyat àmpliament les eleccions generals espanyoles del diumenge 28 d’abril. La formació liderada per Pedro Sánchez va aconseguir 123 escons dels 350 que té el Congrés dels Diputats.
La segona força més votada ha estat el Partit Popular (PP), amb 66 escons. El partit liderat per Pablo Casado ha obtingut el pitjor resultat de la seva història.
El descontentament dels votants de dretes amb el PP i l’auge de noves formacions conservadores com Ciutadans i Vox han restat suport als populars.
Si en 2016 el PP fue el más votado en 42 provincias, en estos comicios el PSOE ha sido el partido ganador en 40 circunscripciones https://t.co/m3kWo23Mky
— La Vanguardia (@LaVanguardia) April 29, 2019
Ciutadans, d’altra banda, ha obtingut el millor resultat de la seva història i s’ha convertit en la tercera força més votada amb 57 diputats (25 més que en les eleccions del 2016).
Juntament amb el partit d’ultradreta Vox, PP i Ciutadans esperaven sumar majoria absoluta per impulsar un govern de dretes, però amb els seus 147 diputats no han aconseguit l’objectiu.
La quarta força més votada ha estat el partit d’esquerres Unides Podem (UP), amb 42 escons (29 diputats menys que en les eleccions del 2016). El líder de Podem, Pablo Iglesias, ja ha trucat a Pedro Sánchez per oferir-li el seu suport i formar un govern d’esquerres.
La ultradreta entra al Congrés
Les eleccions del 28-A han estat les primeres en què un partit d’ultradreta entra al Congrés espanyol en democràcia.
La formació d’extrema dreta Vox ha obtingut 24 escons fent campanya contra el nacionalisme català, la immigració i el feminisme. El seu discurs ha influenciat el de Ciutadans i PP, que han donat suport a algunes de les seves idees.
D’altra banda, els partits independentistes catalans també han reforçat la presència al Congrés.
Destaca la pujada d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que ha passat de 9 a 15 escons. El seu líder al Congrés és Oriol Junqueras i el líder al Senat, Raül Romeva: tots dos es troben en presó preventiva pel judici contra el procés.
La formació independentista ha estat la sisena força més votada a tot el país, darrere de Vox.
Possibles pactes: la clau per governar
Malgrat el gran marge d’avantatge del PSOE (té 57 escons més que el segon partit més votat), els socialistes no han aconseguit la majoria absoluta que cal per governar en solitari (175 escons) i hauran de pactar amb altres partits.
La majoria absoluta no és necessària per governar un país, però permet aprovar els pressupostos i les lleis amb més facilitat i aporta estabilitat al govern perquè no depèn d’altres partits.
Si PSOE i Ciutadans s’aliessin, sumarien 180 escons. Són suficients per a una majoria absoluta, però els dos partits van dir que no pactarien entre ells durant la campanya electoral.
Els militants dels partits els pressionen perquè respectin aquesta decisió. Encara que Ciutadans descarta de moment pactar amb els socialistes, Sánchez ha dit que “no posarà un cordó sanitari” al partit de Rivera.
Le cantan a Sanchez “con Rivera no” y responde: yo creo que ha quedado bastante claro. #eleccionesL6 pic.twitter.com/xBSvDGbPpj
— Ana Pastor 🇪🇸 (@_anapastor_) April 28, 2019
Pactar amb Unides Podem seria l’opció del PSOE per formar un govern d’esquerres. No obstant això, els dos partits junts sumen 165 diputats i es quedarien a 10 escons de la majoria absoluta.
Si decideixen governar junts, hauran de buscar el suport d’altres partits, però el PSOE no està disposat a pactar amb els independentistes catalans com ERC. Així doncs, PSOE i UP haurien d’arribar a un acord amb altres partits més petits.
De moment és massa aviat per preveure amb qui pactarà el PSOE, si amb la dreta o l’esquerra, i com serà el futur govern d’Espanya.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English