4 desembre 2024
spot_img
4 desembre 2024

Putin es manté al poder

El partit oficialista Rússia Unida continuarà controlant el parlament rus, però perd suport per la crisi econòmica i la corrupció

El partit Rússia Unida ha guanyat les eleccions parlamentàries russes amb gairebé el 50% dels vots i continuarà tenint majoria de diputats a la Duma, la cambra baixa de l'Assemblea Federal, òrgan que representa el govern rus.

Rússia Unida es considera el partit del govern rus i compta amb el suport del president de Rússia, Vladímir Putin, en el poder des de fa més de 20 anys. No obstant això, el partit oficialista ha perdut vots a causa de la mala situació econòmica del país, la corrupció a les institucions i l'abstenció (només el 45% de les persones amb dret a votar han participat en aquests comicis).

 El Partit Comunista, hereu del partit que durant dècades va governar a la Unió Soviètica, ha quedat en segon lloc amb gairebé el 20% dels vots. El segueix el partit nacionalista PLDR i el partit Rússia Justa, amb poc més del 7% cada un.

Malgrat formar part de l'oposició, aquests partits acostumen votar a favor de la majoria de polítiques de Rússia Unida. A la pràctica, això suposa que Putin té un gran suport al parlament i que no existeix una alternativa política prou forta per desplaçar-lo del Kremlin, la seu del govern rus.

Les autoritats han intentat silenciar les veus més crítiques amb el govern de Putin: des dels activistes, polítics i mitjans de comunicació que denuncien la seva acumulació de poder, fins a les organitzacions de drets humans que es queixen de la falta de llibertats al país.

La constitució russa defineix el país com una república democràtica federativa. El president i els diputats del parlament s’escullen en eleccions diferents. El president, que es tria cada 6 anys, exerceix de cap d'Estat i compta amb amplis poders, però necessita comptar amb dos terços de vots a favor dels membres de l'Assemblea Federal per prendre decisions importants. D'aquí la importància d'aquestes eleccions per garantir el poder de Putin.

En aquests comicis es trien els 450 escons de la Duma, òrgan encarregat de redactar les lleis, que després ha de validar el Consell de la Federació (la cambra alta de l'Assemblea Federal). La Duma es tria per un període de cinc anys.

 

Eleccions poc transparents

Les eleccions a la Duma s'han dut a terme envoltades de polèmica per les denúncies de frau i falta de transparència. Les votacions han durat tres dies, del 17 al 19 de setembre, segons les autoritats per evitar les aglomeracions en pandèmia.

No obstant això, una part de l'oposició ha denunciat que el govern ha allargat les eleccions per controlar les votacions als centres electorals durant els primers dies i així donar més temps als seguidors de Putin i Rússia Unida per anar a votar.

Més de 110 milions de ciutadans russos podien votar en aquesta convocatòria electorañ. D'aquests, 2,6 milions s'havien inscrit per al vot electrònic, habilitat a Moscou i sis regions més, una opció que l'oposició ha considerat poc transparent i difícil de controlar.

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va renunciar a enviar-hi observadors internacionals després que Rússia només permetés l'entrada de 80 dels més de 500 observadors que hi havien d'anar.

Durant els mesos previs a la votació, el govern rus ha incrementat la persecució als líders opositors com Aleksei Navalni, empresonat després de recuperar-se d'un intent d'enverinament l'any passat.

 L'equip de Navalni va impulsar una ‘app’ per facilitar l'accés a una informació lliure. L'aplicació duia a una plataforma de “Vot intel·ligent” en la qual es recomanaven els candidats amb més opcions de derrotar Rússia Unida a cada districte. No obstant això, després de pressions de les autoritats, Google i Apple van eliminar aquesta aplicació de les seves botigues el mateix 17 de setembre.

Durant la campanya van tenir lloc altres situacions rocambolesques, com la proliferació de candidats clons creats per despistar els electors i dividir el vot opositor, a banda de propaganda negra per perjudicar candidats dissidents.

Entitats independents com Golos, organització de defensa de drets i llibertats, han denunciat gairebé 4.000 casos d'irregularitats, com el fet que les paperetes s'han emmagatzemat en recipients sense segellar o en sales sense videovigilància, o casos de persones que han votat en nom de persones mortes.

 

Putin, l'etern president

Els resultats d'aquestes eleccions es consideren un assaig de les eleccions presidencials del 2024. Encara no està clar que Vladímir Putin es presenti una altra begada, però si decideix fer-ho necessitarà que Rússia Unida controli la Duma. Gràcies a la majoria d'aquest partit al parlament, l'any passat es va aprovar una reforma de la constitució que li permet presentar-se de nou i mantenir-se al poder fins al 2036.

Vladimir Putin, de 68 anys, ha controlat el Kremlin durant els últims vint anys. Va ser escollit president a les eleccions del 2000 i del 2004. La constitució russa prohibia presentar-se a un tercer mandat, així que Putin va presentar un candidat alternatiu, Dmitri Medvedev, mentre ell exercia de primer ministre entre 2008 i 2012.

El 2012 va tornar a guanyar les presidencials, aquesta vegada per un període de sis anys després de reformar la constitució al seu favor. Va revalidar el seu càrrec el 2018.

Durant aquestes dues dècades, Putin ha augmentat el seu control sobre les institucions públiques i ha aconseguit silenciar els opositors. Alhora ha beneficiat els seus partidaris, sobretot els magnats multimilionaris que es van fer rics amb la privatització d'empreses públiques i que donen suport al seu govern.

Rússia és un dels països més corruptes del món, segons l'índex de percepció de la corrupció de l'ONG Transparency International.

Aquesta notícia forma part d'una Unitat Didàctica sobre la Guerra d’Ucraïna que compta amb activitats per poder treballar el tema a l'aula. Subscriu-te a Junior Report per poder accedir als recursos informatius i als materials didàctics.  

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -