25 febrer 2024
spot_img
25 febrer 2024

El que has de saber del Brexit

Les claus de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

Aquí trobaràs algunes de les idees i conceptes més importants per entendre què és el Brexit i quines en són les conseqüències.

1. Què significa Brexit?

Brexit és un joc de paraules en anglès: combina les paraules British [britànic] i exit [sortida] per fer referència a la sortida del Regne Unit com a país membre de la Unió Europea.

Els habitants del Regne Unit es diuen britànics perquè tres de les quatre regions que formen el país es troben a la Gran Bretanya: Anglaterra, Escòcia i Gal·les. La quarta regió, Irlanda del Nord, es troba a l’illa veïna d’Irlanda.

2. Els britànics volen sortir de la Unió Europea

El 23 de juny del 2016 es va celebrar un referèndum per decidir si el Regne Unit havia de sortir de la Unió Europea: l’anomenat Brexit. Van votar més de 33 milions de persones i el resultat va ser molt ajustat: van guanyar els partidaris del Brexit amb el 51,9% dels vots, davant del 48,1% de votants que preferien quedar-se dins de la UE.

3. Un país dividit en dues opinions

La votació va ser molt ajustada: 17,4 milions de britànics van votar a favor de la sortida i 16,1 s’hi van manifestar en contra. Els resultats mostren una clara diferència d’opinió entre les regions: la majoria d’Escòcia i Irlanda del Nord van votar a favor de la Unió Europea, mentre que Anglaterra i Gal·les es van decantar pel Brexit.

I no només això: la diferència de vot separa les ciutats de la resta del país. A la capital, Londres, i a la majoria de grans ciutats, els ciutadans volien quedar-se dins de la Unió Europa, mentre que a les zones més rurals el Brexit va guanyar per golejada.

La majoria d’escocesos no vol sortir de la Unió Europea. Per això, després de la victòria del Brexit, el govern escocès vol repetir el referèndum que va celebrar el 2014 per independitzar-se del Regne Unit. (Ben Stansall / AFP)

4. Què suposa deixar de ser un país membre?

Quan surti de la Unió Europea, el Regne Unit ja no formarà part de les institucions europees: la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell Europeu. Això significa que no haurà de complir les lleis comunes per a tots els països membres: són normes relacionades amb la seguretat dels països, el medi ambient o la circulació de persones. A partir d’aleshores, el Regne Unit dictarà les seves pròpies lleis en aquests àmbits.

Al mateix temps, el país no pagarà impostos ni contribuirà al pressupost de la Unió, però tampoc rebrà ajudes ni subvencions europees. També sortirà de l’espai econòmic europeu, el mercat comú on comercien els 28 països membres (aviat 27), encara que podria arribar a un acord per mantenir-s’hi.

5. Quan es completarà la sortida?

L’Article 50 del Tractat de Lisboa diu que, quan un país vol sortir de la Unió Europea, té un període de dos anys per negociar les condicions de la seva sortida. Aquest termini es complirà el març del 2019.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -