El reciclatge ha estalviat tones de residus i d’emissions contaminants al medi ambient
Per Biel Ros Penadés
La majoria de la població coneix la importància de separar la brossa i els residus correctament.
A Espanya, 8 de cada 10 persones diuen reciclar, segons dades de l’informe publicat l’any 2019 per Ecoembes, encarregada de la gestió del reciclatge dels envasos a Espanya.
Això no obstant, només el 33,9% dels residus municipals del país es reciclen. Aquesta xifra s’allunya de l’objectiu europeu d’arribar al 55% de cara al 2025. Al món, només es recicla el 13,5% de la brossa i s’utilitza per a compost el 5,5%, segons dades del Banc Mundial.
Els abocadors, focus de contaminació
Gestionar de manera ecològica els residus és un gran repte al qual els països han d’enfrontar-se. Cada any al món es generen uns 2 bilions de tones de residus i, de cara al 2050, la xifra podria augmentar fins els 3,4 bilions de tones, segons un estudi de 2018 del Banc Mundial.
Si tots aquests residus anessin a parar als abocadors, l’impacte ambiental seria molt gran. Els abocadors descontrolats poden desprendre partícules tòxiques que poden contaminar la terra i l’aigua subterrània dels llocs en els quals es troben. A més, poden resultar verinosos si se’ls mengen els animals.
https://youtu.be/oXLio6QenLU
No tots els països reciclen el mateix
No tots els països reciclen els mateixos productes. En general, aquelles regions amb un poder adquisitiu més alt són les que generen més residus per habitant.
Tot i així, són les que reciclen més. Mentre que aquelles regions més pobres no compten amb els recursos per organitzar recollides selectives i acaben portant els residus a abocadors a l’aire lliure.
Segons dades de l’informe del Banc Mundial, el 93% dels residus de països amb menys recursos acaben en aquests abocadors, mentre que en els més rics, només el 2%.
Un estudi de Global Alliance on Health Pollution indica que 2,3 milions d’habitants van morir a l’Índia el 2017 a causa de la contaminació. Aquest organisme es va crear l’any 2012 i està integrat pel Banc Mundial, la Comissió Europea, les Nacions Unides per al Medi Ambient i els ministeris de Medi Ambient i els ministeris de Salut de més de 25 països, entre d’altres.
Sense reciclatge, encara més emissions de CO2
Sense reciclatge, els abocadors ocuparien espais encara més grans. Quan els residus dels abocadors es descomponen, generen metà, un gas d’efecte hivernacle molt potent. Per això, la temperatura de la Terra augmentaria considerablement.
Es consumiria molta més energia, així com recursos, per fabricar productes, doncs no podríem reutilitzar els residus.
La pol·lució, a més d’afectar la nostra salut, també afecta el nostre humor. Segons un estudi realitzat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) amb la col·laboració d’investigadors d’altres universitats i publicat el 2019, assenyalava que la contaminació atmosfèrica també pot contribuir al fet que siguem menys feliços.
Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL
Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.