Xarxes socials / Tecnologia / En Context

Què són els algorismes de les xarxes socials?

Aquest conjunt de regles i processos informàtics determinen quin contingut es mostra als usuaris segons el seu comportament, preferències i interaccions

Las redes sociales tienen sus propios algoritmos. (Castorly Stock / Pexels)
Les xarxes socials tenen els seus propis algoritmes. (Castorly Stock / Pexels)

Què és un algorisme?

En informàtica, un algorisme és un conjunt d’instruccions clares, ordenades i específiques que indiquen a un ordinador com resoldre un problema, fer un càlcul o realitzar una tasca. És com seguir una recepta de cuina, però en lloc de preparar menjar, l’algorisme indica a l’ordinador quins passos ha de seguir per aconseguir un resultat.

Per què es parla d’això ara?

En els darrers anys, el concepte d’algorisme ha guanyat molta popularitat. Abans, era un terme conegut només per experts en informàtica o tecnologia, però actualment, qualsevol persona que utilitzi un telèfon mòbil i tingui xarxes socials està influenciada pels algorismes, encara que no sempre se n’adoni.

Què fan els algorismes a les xarxes socials?

Els algorismes de les xarxes socials són els que decideixen quin contingut veiem i en quin ordre apareix quan entrem a una aplicació. No és casualitat que, quan obrim el nostre compte d’Instagram, veiem primer les fotos de les persones amb qui més parlem o dels temes que més ens interessen. Tot això ho organitza l’algorisme d’aquesta xarxa social.

Com prenen aquestes decisions?

Els algorismes no prenen aquestes decisions a l’atzar, sinó tot el contrari. Analitzen al detall tots els nostres moviments dins de l’aplicació per saber quin contingut recomanar-nos: les publicacions a les quals posem “m’agrada”, els vídeos que compartim, els temes que busquem, els vídeos on ens aturem més temps, els perfils on deixem comentaris…

Què guanyen les xarxes socials?

Si els algorismes compleixen la seva funció, les xarxes socials guanyen usuaris actius i compromesos. Pensa que, si ens mostren publicacions que ens interessen, passem més temps a l’aplicació, cosa molt beneficiosa per a aquestes empreses.

Gràcies a la informació que recopilen sobre els nostres gustos i comportament, les xarxes socials també personalitzen els anuncis publicitaris que ens mostren. Aquests anuncis estan pensats per cridar la nostra atenció i fer que acabem comprant, cosa que també genera ingressos econòmics per a aquestes empreses tecnològiques.

Conseqüències per als usuaris: què són les “bombolles de filtre”?

Diversos estudis han analitzat com els algorismes poden tenir efectes negatius sobre els usuaris. D’una banda, aquests estan dissenyats perquè continuem veient contingut sense parar, fet que pot generar dependència o fins i tot addicció, un problema especialment preocupant per als usuaris més joves. A més, per personalitzar el contingut, els algorismes recopilen molta informació sobre nosaltres, cosa que també pot afectar la nostra privadesa.

D’altra banda, aquests sistemes només ens mostren allò que coincideix amb els nostres interessos o opinions. Com que no estem exposats a punts de vista diferents de la nostra ideologia, es crea el que el ciberactivista Eli Pariser va anomenar “bombolles de filtre“. Segons Pariser, els algorismes aïllen els usuaris dins de les seves pròpies bombolles d’informació, cosa que pot limitar la seva visió del món i radicalitzar les seves opinions.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics i Google Tag Manager per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.