19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Què és la Unió Europea?

Més de 500 milions de persones de 28 països comparteixen polítiques i un mercat econòmic comú

 

La Unió Europea (UE) és una unió de 28 països i més de 507 milions de persones que viuen en un mateix territori: el continent europeu.

Després de la Segona Guerra Mundial (1940-1945), gran part d’Europa va quedar destruïda. Els governs dels països europeus es van adonar que havien d’unir-se i treballar junts per aconseguir una Europa forta i unida.

L’objectiu de la UE és facilitar la cooperació entre diferents països a través de polítiques comunitàries: un conjunt de normes i regulacions que són iguals per a tots els països de la Unió.

Cada país membre té les seves pròpies lleis sobre educació, treball o habitatge, però algunes normes i regulacions es comparteixen a nivell europeu, com la política sobre medi ambient, les ajudes de cooperació per al desenvolupament o la unió de fronteres.

Per definir i aplicar aquestes polítiques, existeixen una sèrie d’institucions que representen als 28 Estats membre: el Parlament Europeu, el Consell Europeu i la Comissió Europea, a més d’altres organismes com el Tribunal de Justícia de la Unió Europea o el Banc Central Europeu.

Què fa la Unió Europea?

Que els Estats s’agrupin en una unió de països serveix per coordinar les polítiques i, d’aquesta manera, aconseguir resultats més efectius que beneficiïn a un major nombre de persones.

Entre les diferents iniciatives de la Unió Europea està la creació d’una moneda única, l’euro, que s’utilitza en 19 països i facilita el comerç entre les empreses, o el programa Erasmus, que permet als universitaris estudiar a l’estranger.

Les institucions europees també treballen per elaborar lleis que protegeixin a la població. Per exemple, en eliminar les tarifes de ‘roaming’ perquè els ciutadans comunitaris no hagin de pagar recàrrecs del telèfon mòbil en viatjar a altres països de la UE.

Els països membre també han unit esforços per fundar l’Agència Espacial Europea (ESA), que participa en importants projectes internacionals per explorar l’univers, però també per cuidar del nostre planeta.

Un passaport de 28 països 

Amb el Tractat de Amsterdam de 1997 es va establir l’Espai Schengen, que permet la lliure circulació dels ciutadans europeus pels països membre.

Els ciutadans comunitaris, que són els que viuen a la Unió Europea, tenen dret a viatjar i residir a qualsevol dels països que formen part de la UE.

Després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, els britànics perdran aquest dret, però la resta de ciutadans comunitaris tampoc podran viatjar sense passaport al Regne Unit o establir-se allí per treballar.

A més d’eliminar les fronteres, la Unió Europea també va servir per crear un mercat econòmic comú amb lleis compartides. Això permet que les empreses de diferents països puguin fer negocis amb major facilitat.

Dels 28 Estats membres, 19 països comparteixen també la mateixa moneda: l’euro, que va entrar en vigor l’any 2000 i va substituir a monedes com la pesseta espanyola, el franc francès, la lira italiana o el marc alemany.

Vols descobrir quant saps sobre la Unió Europea? Descobreix-ho en aquest test sobre la UE.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -