Món / Perfils / En Context

Qui és el papa Francesc?

T’expliquem quines són les funcions del papa i quina importància té la seva figura a l’Església catòlica

Primer pla del papa Francesc I
El papa Francesc va ser elegit el 2013 durant un conclave després de la renúncia del papa Benet XVI (Pxhere)

El papa Francesc ha estat el darrer líder de l’Església catòlica, encara que el seu nom de naixement era Jorge Mario Bergoglio. El pontífex va morir el 21 d’abril als 88 anys i avui recopilem les dades més rellevants sobre la seva vida. 

Què feia abans de ser papa?

Jorge Mario va néixer el 17 de desembre de 1936 a Bons Aires (Argentina), fill d’immigrants italians. Va estudiar química i va treballar breument com a tècnic químic, encara que amb 21 anys va entrar al seminari dels jesuïtes, un orde religiós dins de l’Església catòlica. 

El 1957, es va convertir en sacerdot. Els sacerdots són membres de l’Església que poden celebrar misses, escoltar confessions, batejar i casar, així com predicar i ensenyar la fe. Ja com a sacerdot, Jorge Mario va treballar com a professor, director espiritual i rector de seminaris jesuïtes.

El 1997 va ser nomenat arquebisbe de Buenos Aires (membre eclesiàstic amb autoritat sobre diversos sacerdots i parròquies en una regió), i el 2001 es va convertir en cardenal. Els cardenals són els homes que s’encarreguen d’aconsellar el papa i, si hi ha conclave, triar el pròxim.

Com va ser elegit?

El papa Francesc va ser elegit el 13 de març de 2013 durant un conclave després de la renúncia del papa Benet XVI per motius de salut. Feia més de 600 anys que un papa no hi renunciava. 

El conclave és una reunió secreta del Col·legi de Cardenals (els bisbes més importants de l’Església catòlica) que es duu a terme per triar un nou papa. Se celebra a la Capella Sixtina del Vaticà, i en aquesta trobada només poden participar els cardenals menors de 80 anys

Després de cinc votacions al llarg de dos dies, Jorge Mario Bergoglio va ser elegit per majoria com a nou papa. Va adoptar el nom de “Francesc” en honor a Sant Francesc d’Assís, un dels sants de l’Església catòlica. Amb el seu nomenament, es va convertir en el primer papa llatinoamericà a ocupar aquest càrrec.

Quines en són les funcions?

El papa Francesc és la màxima autoritat de l’Església catòlica, i per tant és un líder religiós. Dona discursos als fidels catòlics, interpreta i transmet els ensenyaments de Jesús, i anima a viure la fe cristiana seguint certs valors (misericòrdia, justícia, amor…)

Publica documents importants com les encícliques, que són cartes dirigides als fidels sobre determinats temes. També decideix qui seran els nous bisbes, arquebisbes i cardenals a cada país (i pot revocar-los si cal).

A més, és cap del Vaticà, lloc on també viu. Allí nomena els líders dels dicasteris (els “ministeris” del Vaticà) i administra assumptes interns. Per exemple, el funcionament de la Cúria Romana, que és el conjunt d’òrgans de govern de la Santa Seu.

Finalment, el papa té una funció diplomàtica. Manté relacions amb els governs de tot el món i amb organitzacions internacionals amb un objectiu: promoure la pau, el diàleg i la justícia social.

Quines mesures històriques ha aprovat?

Durant els seus anys com a papa, Francesc va aprovar mesures populars que el van diferenciar dels seus antecessors. Per exemple, va crear la Secretaria d’Economia per gestionar de manera independent tot el patrimoni immobiliari i els fons del Vaticà. El seu objectiu era millorar la transparència econòmica de la Santa Seu i prevenir la corrupció

També va crear la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, un organisme disposat a frenar la pederàstia a l’Església. El papa ha mostrat en diverses ocasions el seu suport a les víctimes d’abusos, reunint-se amb elles. A més, ha estat el primer papa que ha incorporat a més dones als llocs de poder de l’Església; per exemple, anomenant la monja Raffaella Petrini com a “governadora” de la Ciutat del Vaticà.

Alguns els recorden com el papa dels pobres i els marginats. Un dels seus acostaments més cridaners va ser el seu suport al col·lectiu LGTBIQ+, cosa que no havia passat amb els papes anteriors. Francesc va donar suport a les unions civils entre persones homosexuals, una declaració que va despertar crítiques entre els més conservadors dins de l’Església.

Aquesta notícia forma part de l’especial informatiu dedicat el papa Francesc. Consulta els articles que en formen part i la situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)