Qui és el papa Lleó XIV?
Repassem les dades més rellevants de la vida del cardenal Robert Prevost
El cardenal Robert Francis Prevost s’ha convertit en el primer papa nord-americà i el primer de l’orde de Sant Agustí en tota la història. Ha escollit el nom de Lleó XIV i és ja el pontífex número 267 de l’Església catòlica.
Qui és el nou papa?
Robert Prevost va néixer a Chicago (Estats Units) l’any 1955, però ha viscut gran part de la seva vida al Perú. Durant molt de temps, va ser missioner al país, on va compartir la fe religiosa i ajudar les comunitats més necessitades.
El pontífex té doble nacionalitat (americana i peruana) i ascendència espanyola per part de mare. Parla perfectament el castellà, l’anglès, el francès i l’italià.
Els seus inicis a l’Església
Prevost es va llicenciar en Matemàtiques, i va començar la seva carrera eclesiàstica amb només 27 anys. El 1977 va entrar al noviciat de l’Orde de Sant Agustí, per formar-se i preparar-se abans de fer els vots solemnes o religiosos.
Després va estudiar Teologia i un doctorat en Dret Canònic a Roma. Va ser ordenat sacerdot amb 28 anys. Un sacerdot és un membre de l’església que predica la fe i que pot celebrar cerimònies religioses com batejos, casaments o funerals.
Una llarga trajectòria al Perú
Poc després de ser nomenat sacerdot, va ser enviat com a missioner al Perú, on va treballar en missions a Chulucanas i Trujillo, entre d’altres. Allà va ocupar càrrecs importants dins de l’església.
Va tornar als Estats Units per ser mestre dels professos i formar els joves que volien ser frares, i també per dirigir la comunitat dels agustins a Chicago. Però el 2014, el papa Francesc va confiar-li la responsabilitat de dirigir la diòcesi de Chiclayo, una zona de l’Església catòlica al Perú. El va nomenar administrador apostòlic (una mena de bisbe provisional fins que es decideix qui ha de liderar definitivament la diòcesi). L’any següent, el va nomenar bisbe de la diòcesi.
El seu paper al Vaticà
El 2023, el papa Francesc el va cridar a Roma per fer-se càrrec del Dicasteri per als Bisbes, un organisme molt important que coordina, tria i supervisa els bisbes de tot el món. Aquell mateix any, també el va fer cardenal, un dels títols més rellevants dins de l’Església, ja que permet participar en el conclave per escollir un nou papa.
Des de llavors, Prevost ha estat membre de set dicasteris, que són departaments del Vaticà, i també del Governatorat, que és l’òrgan que gestiona el dia a dia de la Ciutat del Vaticà.
Quina visió té?
Lleó XIV és conegut per compartir la visió del seu predecessor i es preveu que segueixi el llegat. Vol una església humil, propera als pobres i als migrants, i al servei dels més necessitats.
Defensa una església sinodal, on tots els membres -no només els bisbes- tenen veu i poden opinar i participar de la presa de decisions.
Segons el Cardinalium Colegii, també recolza la lluita contra el canvi climàtic per protegir el planeta, però no dona suport a l’ordenació de dones com a sacerdots, ja que considera que podria generar conflictes nous. Tot i que no és especialment pròxim als col·lectius LGTBIQ+, ha mostrat una actitud oberta al diàleg.
El seu primer missatge com a papa ha estat l’elecció del seu nom Lleó XIV, un acte ple de simbologia i carregat d’història. El nom acostuma a donar pistes sobre les prioritats del nou pontificat que comença: perquè està inspirat en determinats sants o perquè fa referència a la labor de papes del passat. L’últim papa en portar el nom de Lleó va ser Lleó XIII, un papa que va obrir les portes a una església més conscient dels desafiaments socials del món modern. Així, la decisió de Prevost pot ser tota una declaració d’intencions.
Aquesta notícia forma part de l’especial informatiu dedicat al papa Francesc. Consulta els articles que en formen part i la situació d’aprenentatge per treballar el tema a l’aula.