Qui és Elon Musk?
T’expliquem les claus per conèixer l’home més ric del món, propietari d’empreses com SpaceX, Tesla i X
Elon Musk és un empresari i magnat sud-africà-canadenc-nord-americà, conegut per ser una de les figures més influents en el món de la tecnologia i la innovació. És la persona més rica del món, segons les últimes dades de la revista Forbes.
Com van ser els primers anys de vida?
Elon Musk va néixer a Pretòria (Sud-àfrica) el 1971, de pare sud-africà i mare canadenca. Des de molt petit va estar interessat en el món de la tecnologia i dels videojocs. Amb dotze anys ja sabia programar, i va dissenyar Sabor, el seu primer videojoc.
Als 17 anys, es va mudar de Sud-àfrica al Canadà. Va estudiar a la Queen’s University (Ontario), i després es va traslladar a la Universitat de Pensilvània, on va obtenir dos graus: un en física i un altre en economia. Va començar un doctorat a Stanford (Califòrnia), però finalment el va abandonar per emprendre els seus negocis.
Com va començar en el món empresarial?
Amb només 25 anys, Elon i el seu germà Kimbal van fundar Zip2, la seva primera empresa. Aquesta companyia permetia a petites empreses tenir presència a Internet i els usuaris podien localitzar-les geogràficament a través d’un mapa. D’alguna manera, Musk va ser un avançat al seu temps, ja que aquesta empresa oferia un servei semblant al que avui és Google Maps.
Musk va seguir prosperant en el món empresarial. Va vendre Zip2 i, amb els diners recaptats, va fundar X.com, una empresa de serveis financers i banca en línia, que més tard va passar a dir-se PayPal. El 2002, eBay va adquirir PayPal i, com Musk era el principal accionista de l’empresa, va rebre molts diners: en concret, 180 milions de dòlars.
Quines empreses controla ara?
Amb els diners que va aconseguir de la venda de PayPal, Musk va decidir continuar invertint en empreses: va fundar SpaceX, una companyia de fabricació aeroespacial i de serveis de transport espacial; Tesla, que fabrica i ven automòbils elèctrics; i SolarCity, especialitzada en energia solar. Totes elles depenen d’ell actualment.
En el 2015, juntament amb altres empresaris, va fundar OpenAI, una de les companyies d’intel·ligència artificial amb més rellevància actualment, amb productes tan coneguts com ChatGPT.
Un dels seus últims moviments en l’àmbit empresarial va passar el 2022, quan va comprar Twitter. La compra va ser molt polèmica, ja que Musk va acomiadar milers de treballadors i va dissoldre departaments com el de seguretat i drets humans. El magnat va repetir que volia fer de Twitter un lloc de “llibertat d’expressió absoluta”, cosa que molts van entendre que significava deixar la porta oberta als discursos d’odi i de les fake news.
Quina és la seva relació amb la política?
Musk va mostrar un ampli suport a Donald Trump davant de les càmeres de televisió i a través de les seves xarxes socials durant tota la campanya presidencial dels Estats Units el 2024. En total, l’empresari va arribar a donar 200 milions de dòlars al partit del candidat republicà. Segons la BBC, aquestes contribucions el van convertir en un dels majors donants individuals en la carrera presidencial.
Després de la victòria de Trump a les eleccions del gener del 2025, el president va anunciar que incorporaria Musk al seu equip. El magnat va ser nomenat director del Departament d’Eficiència Governamental (DOGE), un nou departament encarregat de reduir la despesa federal. Ha estat la primera vegada que Musk ha participat activament en política.
Per què és una persona polèmica?
L’empresari és una persona controvertida principalment per les declaracions que dona en els mitjans de comunicació i que comparteix en el seu perfil de X (abans Twitter). Per exemple, ha mostrat públicament el seu suport a Alternativa per Alemanya, un partit d’extrema dreta que promou el nacionalisme alemany i rebutja la immigració. També ha estat viral pel gest que va fer durant el discurs de la investidura de Donald Trump, que semblava la salutació nazi.
A això se suma la difusió de mentides que fa a través de les xarxes. Segons una investigació del New York Times, gairebé un terç de les 171 publicacions que Elon Musk va compartir a X a finals de setembre de 2024 van ser falses, enganyoses o mancaven de context. En aquest compte, l’empresari té més de 200 milions de seguidors.