Conflictes / Perfils / En Context

Qui és Volodímir Zelenski?

T’expliquem les claus per conèixer l’actual president d’Ucraïna, que abans de dedicar-se a la política va treballar com a actor, productor i guionista

Abans de ser president, Zelenski es dedicava professionalment al món de l’entreteniment televisiu. (Office of the President – Ukraine)
Abans de ser president, Zelenski es dedicava professionalment al món de l’entreteniment televisiu. (Office of the President – Ukraine)

Qui és?

Volodímir Zelenski és el president d’Ucraïna des de l’any 2019. El polític ha tingut presència als mitjans de comunicació arran de la invasió russa d’Ucraïna, que va tenir lloc el 2022.

Com van ser els seus primers anys de vida?

Volodímir Zelenski va néixer el 25 de gener de 1978 a Krivói Rog (Ucraïna), una ciutat de parla russa ubicada al sud del país. Va créixer en una família jueva i, des de ben petit, va demostrar talent per a les arts i el teatre. Va estudiar Dret a la Universitat Nacional d’Economia de Kíev, encara que principalment va destacar per la seva carrera artística.

A què es dedicava abans de ser president?

Abans de ser president d’Ucraïna, Zelenski era un actor, productor i guionista força conegut a Ucraïna. Va cofundar Kvartal 95, una companyia d’entreteniment que durant anys va produir programes per a la televisió ucraïnesa. Entre ells, va destacar Servant of the People [Servidor del Poble], una sèrie en què Zelenski va participar com a actor. 

Al llarg de tres temporades, va interpretar un professor de batxillerat que es converteix en president d’Ucraïna; un paper que, curiosament, va anticipar la carrera política. La sèrie va tenir un gran èxit a Ucraïna i li va donar una gran visibilitat pública abans de presentar-se a les eleccions. De fet, el partit polític que Zelenski i els seus companys van crear, porta el mateix nom de la sèrie: Servidor del Poble.

Com va entrar en política?

Zelenski va fer el salt a la política l’any 2018, aprofitant la popularitat que havia aconseguit amb la sèrie. Després de fundar el seu partit, va presentar la seva candidatura a les eleccions d’Ucraïna del 2019. Va saber connectar amb la ciutadania amb un missatge clar: combatre la corrupció i acostar la política a la gent.

Durant la primera volta de les eleccions, Zelenski va aconseguir un gran suport i, a la segona, va guanyar amb el 70% dels vots a favor. D’aquesta manera, es va convertir en president d’Ucraïna amb només 41 anys i sense haver tingut abans cap experiència en el món de la política.

Quin paper ha tingut arran de la invasió russa?

Durant els seus primers anys com a president, Zelenski va haver de fer front a diversos reptes importants, com la fràgil situació econòmica del país o la pandèmia del coronavirus. Tot i això, el seu repte més gran va arribar el febrer de 2022 amb la invasió russa, un fet que va transformar per complet la situació política, social i econòmica d’Ucraïna.

Des d’aleshores, Zelesnki ha exercit un paper clau en la defensa d’Ucraïna, buscant activament suport internacional en forma d’ajuda econòmica, armament i sancions contra Rússia. A més, ha fet un ús intensiu de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació per transmetre de manera directa la situació que travessa el seu país. S’ha convertit en el principal símbol de resistència d’Ucraïna, el que l’ha portat a aparèixer amb molta freqüència als mitjans de comunicació.

Com és la relació amb Putin?

Actualment, Zelenski i Putin tenen una relació conflictiva i molt hostil. Abans de la invasió, tots dos líders van intentar dialogar per resoldre el conflicte a l’est d’Ucraïna, on grups separatistes prorussos lluitaven contra el govern ucraïnès. Tanmateix, les converses no van donar cap resultat, i la tensió entre tots dos no ha fet més que créixer en els darrers anys.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)