21 desembre 2024
spot_img
21 desembre 2024

Quins temes (i quins no) han centrat la campanya electoral als Estats Units?

La pandèmia de coronavirus, la recuperació econòmica i la desigualtat racial i la violència policial han estat alguns dels temes principals en els debats electorals

L’actual pandèmia de coronavirus ha eclipsat l’agenda informativa i política global i, com era d’esperar, també ha marcat el ritme dels debats i la campanya electoral als Estats Units.

Tant és així, que el segon “cara a cara” entre els candidats a la Casa Blanca, l’actual president Donald Trump i el candidat demòcrata, Joe Biden, va haver de suspendre’s perquè el mateix Trump va donar positiu en coronavirus, juntament amb la seva dona, Melania Trump, i 32 persones més del seu equip.

De sobte, el mateix Trump experimentava en primera persona els efectes de la Covid-19, després de diversos mesos negant els seus efectes i menyspreant les crítiques que rebia per la seva gestió de la pandèmia.

 

La pandèmia de Covid-19

Estats Units és el país que ha tingut més casos confirmats, més de 9 milions, seguit de l’Índia i el Brasil. També encapçala la llista de països amb més defuncions: més de 200.000 persones, segons dades de la Universitat Johns Hopkins actualitzats en el moment en què es publica aquest article.

En aquest context, Trump ha centrat les seves intervencions a recalcar la idea que la vacuna està cada vegada més a prop tot i que els assajos clínics i la comunitat científica ja han assegurat que el procés serà lent, i que diaris com The New York Times hagin assenyalat que no hi ha proves que ho indiquin.

Per part seva, Biden ha fet de la mala gestió de la pandèmia i de la manca d’assessorament científic el seu argument principal contra el candidat republicà, i ja ha anunciat que té intenció d’estendre l’ús obligatori de la mascareta per tot el país.

 

Recuperació econòmica

La recuperació econòmica era el principal argument de Trump fins a la caiguda de la borsa de Nova York a conseqüència de la pandèmia. Després de diversos mesos, sembla que els nivells de desocupació han millorat una mica, però el creixement econòmic segueix estancat.

En l’àmbit econòmic, un altre dels temes que enfronta a tots dos candidats és la pujada o baixada dels impostos. Trump ha promès una reducció d’impostos per a la classe mitjana, encara que no ha ofert més detalls sobre aquest tema; i Biden proposa augmentar els impostos a les grans empreses i a les persones amb ingressos més alts. Aquest tipus de mesures acostumen a prendre’s per fer més igualitària la redistribució de la riquesa entre els ciutadans.

A més, fa alguns dies, es va publicar que Trump posseeix un compte bancari a la Xina que no havia estat declarat anteriorment en els seus registres fiscals, segons informacions del diari estatunidenc The New York Times.

Aquest escàndol no només podria ser un possible cas de corrupció, sinó que a més entraria en contradicció amb les polítiques de Trump en contra de la Xina. El president estatunidenc ha impulsat vetos a algunes empreses xineses per limitar la seva influència en el país i en l’economia global.

 

Desigualtat racial i violència policial

Enfront de la figura de la “llei i l’ordre” que exemplifica Trump, contraresta el lema de Biden, basat en un “missatge d’unitat” per a fer front als disturbis per la justícia social i davant l’escala de violència que està experimentant el país.

Després de la mort de George Floyd a mans de la policia durant el maig del 2020, s’han intensificat els altercats i les reivindicacions per part de la població afroamericana, que veu en els cossos policials el seu enemic més gran. Lluny de relaxar aquesta tensió, Trump ha intensificat les protestes amb  comentaris publicats al seu compte de Twitter. Va arribar a assegurar que la policia respondria amb trets si hi havia violència a les protestes, tweet que la plataforma va decidir ocultar per considerar que “glorificava la violència”.

Per part seva, Biden també ha condemnat la violència als carrers, però afirma que busca la solució a les protestes mitjançant la posada en marxa del seu pla econòmic, que té com a objectiu fomentar les polítiques socials i acabar amb les desigualtats.

 

I el canvi climàtic?

Malgrat la gravetat dels incendis de l’estat de Califòrnia, el debat sobre el canvi climàtic ha brillat per la seva absència durant la campanya electoral.

Tampoc la societat nord-americana sembla reclamar un debat sobre aquest tema. Segons una enquesta realitzada pel Pew Research Center durant l’agost del 2020, el canvi climàtic se situa en la cua de les preocupacions socials més importants, per darrere de l’economia, la violència criminal, la immigració i el sistema de salut. No obstant això, els Estats Units és el segon país del món que més gasos d’efecte d’hivernacle produeix, per darrere de la Xina, segons la Union of Concerned Scientists.

Les al·lusions més directes a la crisi climàtica es van succeir en el debat electoral entre Kamala Harris, candidata demòcrata a la vicepresidència del país, i Mike Pence, actual vicepresident del partit republicà.

Harris va criticar la manca de suport científic en moltes de les polítiques mediambientals impulsades pel govern i va recordar que Trump va anunciar el 2019 la retirada dels Estats Units de l’Acord de París. És el tractat internacional per implementar mesures per frenar el canvi climàtic més important. Pence va respondre que Estats Units no necessita un nou pacte verd, ja que afectaria directament la creació d’ocupació i, per tant, “als negocis i a les famílies”.

Retrasmissió del debat electoral entre la senadora Kamala Harris i el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, en un esdeveniment organitzat pels Demòcrates a l’Estranger a Bangkok, Tailàndia. (DIEGO AZUBEL / EFE)

Per a moltes organitzacions ecologistes, Trump és considerat com una de les majors amenaces per al planeta pel seu negacionisme davant les conseqüències de l’augment de les temperatures i la propagació d’informacions falses sobre el canvi climàtic.

Fonts: CIDOB; El País; The New York Times; CCN En espanyol; La Vanguardia; RTVE; Pew Research Center.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -